Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

“Grobovi so zbirališča za žive in mrtve”

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 05. 11. 2012 / 10:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

“Grobovi so zbirališča za žive in mrtve”

Benedikt XVI. je v baziliki sv. Petra v Vatikanu daroval sveto mašo za deset kardinalov, ki so umrli v preteklem letu dni, med njimi sta tudi John Foley in Carlo Maria Martini.

Papež Benedikt XVI. je vernike pozval k rednemu obiskovanju grobov umrlih svojcev. Pokopališča predstavljajo nekakšno ‘zbirališče’, kjer se živeči srečujejo s svojimi umrlimi in obnavljajo medsebojne odnose, je papež dejal ob koncu tedna.

Grobovi so ‘ogledalo’ človeškega obstoja. Na edinstven način hranijo to, česar življenje ni moglo obdržati, skupna doživetja, ljubezen, upe in strahove umrlih, je dejal Benedikt XVI. v nagovoru med spominskim bogoslužjem za kardinale, ki so umrli v preteklem letu dni. Dialog z umrlimi tudi iz časovno oddaljenih obdobij je mogoč, kajti smrt se vseh ljudi enako dotakne.

Večno življenje, ki po krščanskem vreovanju sledi smrti, ni preprosto nadaljevanje zemeljskega življenja, temveč ‘nekaj povsem novega’, je še dejal Benedikt XVI. Prav tako ne gre zgolj za nekakšno zamisel ali koncept. Večno življenje je prej ‘odnos popolne skupnosti z živim Bogom’.

Odgovor kristjanov na vprašanje po smrti je torej vera v Boga. Ta nam daje trdno upanje, ki temelji v smrti in vstajenju Jezusa Kristusa. Posebej veličastno poslednje bivališče umrlih so po besedah Benedikta XVI. rimske katakombe. “Nikjer drugje ni moč občutiti tako globoke povezave s starodavnim krščanstvom.”

V preteklih dvanajstih mesecih je v katoliški Cerkvi umrlo deset kardinalov: John Patrick Foley, Anthony Bevilacqua, Jose Sanchez, Ignace Moussa Daoud, Luis Aponte Martinez, Rodolfo Quezada Toruno, Eugenio de Araujo Sales, Paul Shan Kuo-hsi, Carlo Maria Martini in
Fortunato Baldelli.

Minuli petek je Benedikt XVI. molil na papeških grobovih v kripti Petrove bazilike. V skladu z izročilom je na kraju, kjer so pokopani posmrtni ostanki papežev, nekaj trenutkov preživel v tihi molitvi, v kateri se je spomnil vseh vernih rajnih.

Kripta v sv. Petru leži med današnjim podnjem papeške bazilike in še globlje nekropole. V vatikanski kripti je pokopanih okoli dva ducata papežev, med njimi Pij XII. (1939-1958), Pavel VI. (1963-1978) in Janez Pavel I. (1978). Do premestitve v stransko kapelo Petrove bazilike je tam do maja 2011 ležal tudi sarkofag s posmrtnimi ostanki Janeza Pavla II.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh