Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

GZS v pismu Golobu: To so naša pričakovanja

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 09. 05. 2022 / 14:12
Oznake: Gospodarstvo, Vlada
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2022 / 14:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
GZS v pismu Golobu: To so naša pričakovanja
Generalni direktor GZS Aleš Cantarutti. FOTO: GZT/Twitter

GZS v pismu Golobu: To so naša pričakovanja

Priprava nove sheme pomoči podjetjem pri omilitvi posledic visokih cen energentov, ukrepi za reševanje kadrovske problematike ter zagotovitev sredstev za zeleno in digitalno transformacijo so tri ključna področja, ki jih v Gospodarski zbornici (GZS) pričakujejo ob nove vlade.

Predsednik GZS Tibor Šimonka in generalni direktor GZS Aleš Cantarutti sta na verjetnega bodočega mandatarja Roberta Goloba naslovila pismo, v katerem sta navedla ključne izzive, za katere menita, da jih mora nova koalicija nemudoma nasloviti.

Strategija za zagotavljanje energetske samozadostnosti

Od nove vlade pričakujeta, da bo najprej pristopila k pripravi nove sheme pomoči podjetjem pri omilitvi posledic velikih cen energentov v skladu z drugim naborom ukrepov Evropske komisije. Bodoča koalicija bo morala prav tako pripraviti ukrepe za reševanje kadrovske problematike ter poiskati sredstva za raziskave in razvoj, ki bodo industriji omogočala zeleno in digitalno transformacijo.

Nujna je tudi takojšna priprava strategije za zagotavljanje energetske samozadostnosti ter priprava podzakonskih aktov, ki bodo omogočali izvajanje zakona o varstvu okolja.

Šimonka in Cantarutti sta ob tem izrazila pripravljenost za tvorno in strokovno sodelovanje pri iskanju odgovorov na izzive ter novih priložnosti za gospodarski preboj.

Štirje strateški stebru

V pismu sta se dotaknila še štirih strateških stebrov, za katere menita, da bi jih nova vlada morala umestiti v svoj prioritetni program. To so pogoji za zeleni in digitalni prehod, reindustrializacija, povezljivost ter viri financiranja, so sporočili iz GZS.

Nalaganje
Nazaj na vrh