Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koalicijska pogajanja: okrepili bi štiri resorje, imena znana v sredo [VIDEO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 06. 05. 2022 / 15:19
Oznake: Politika, Stranke, Vlada
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2022 / 15:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koalicijska pogajanja: okrepili bi štiri resorje, imena znana v sredo [VIDEO]
Najverjetnejši mandatar Robert Golob danes o pdrobnostih še ni govoril. FOTO: STA

Koalicijska pogajanja: okrepili bi štiri resorje, imena znana v sredo [VIDEO]

Predsedniki strank Gibanje Svoboda Robert Golob, SD Tanja Fajon in Levice Luka Mesec so dopoldan nadaljevali koalicijska pogajanja. Kot je povedal Golob, so določili resorje, končna podoba vlade, vključno z imeni ministerstev in kandidatov za ministre pa bodo znana prihodnjo sredo.

Golob je potrdil, da so na današnjih pogajanjih »dosegli dogovor glede vsega.« Kot ključno informacijo je omenil, da bodo ojačali štiri resorje: področje podnebnih politik, medgeneracijske solidarnosti, področje digitalizacije ter regionalni razvoj.

»Naš cilj je, da se vlada na teh resorjih okrepi. O konkretnih imenih danes nismo govorili, v sredo se znova dobimo in takrat bo znana ministrska ekipa,« je dejal Golob ter dodal, da so na časovnici, ki so si jo zadali.


O podrobnostih ni govoril, razkril ni ne imen ministerstev, prav tako ni želel govoriti niti o konkretnih združevanjih in razdruževanjih resorjev. Ob novinarskem vprašanju je razkril le, da se bo število ministerstev razlikovalo od zdajšnjih 17.

Imena, ki krožijo v medijih

V medijih medtem že krožijo informacije o razrezu resorjev in potencialnih imenih za ministrske kandidate. Radio Slovenije je tako poročal, da naj bi Levica dobila resor sociale, ki naj bi ga vodil Luka Mesec. Delo naj bi priključili gospodarskemu resorju, ki naj bi pripadel SD, vodil naj bi ga Milan Cvikl. SD bi dobila že zunanje ministrsvto s Tanjo Fajon kot ministrsko kandidatko. SD bi lahko dobila še okolje in infrastrukturo, a brez energetike, to bi prevzela Gibanje Svoboda.

Levica naj bi medtem prevzela še kulturo, zanimanje pa je po poročanju Radia Slovenija izrazila še za okolje in šolstvo.

Iz Gibanja Svoboda se kot ministrski kandidati omenjajo Anton Grizold na obrambnem, Danijel Bešič Loredan na zdravstvenem, Igor Papič na visokošolskem ter Tanja Bobnar na notranjem ministrstvu, še poroča Radio Slovenija.

Luka Mesec ponovno o nakupu oklepnikov

Predsednik Levice Luka Mesec je v izjavi za javnost po koncu pogajanj dotaknil še podpisa pogodbe o nakupu boxerjev. Dejal je, da so se predstavniki vseh treh strank, ki sodelujejo v pogajanjih za sestavo nove koalicije, da trenutna vlada Janeza Janše nima mandata za podpis mednarodne pogodbe in za nakup oklepnikov. 

Kot smo že poročali, Ustava RS v 115. členu določa, da »funkcija predsednika vlade in ministrov preneha, ko se po volitvah sestane nov državni zbor.«

V nedeljo podpis ukaza o sklicu prve seje DZ

Predsednik republike Borut Pahor bo v nedeljo ob 10. uri sprejel predsednika Državne volilne komisije (DVK) Petra Goloba in direktorja DVK Dušana Vučka. Golob bo ob tem Pahorju predal uradni zapisnik o ugotovitvi izida volitev v DZ 24. aprila, Pahor pa bo podpisal ukaz o sklicu prve seje DZ, so sporočili iz predsednikovega urada.

Pred tem bo v soboto popoldne potekala seja DVK. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bo na dnevnem redu predlog zapisnika o ugotovitvi izida državnozborskih volitev. Obravnavali bodo tudi pritožbo Zavezništva osvobodimo Slovenijo v zvezi z izvedbo volitev v DZ in rezultatih teh volitev.

Nalaganje
Nazaj na vrh