Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Haiti: posledice uničujočega potresa še vedno ogromne

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 01. 2021 / 11:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.01.2021 / 11:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Haiti: posledice uničujočega potresa še vedno ogromne

Haiti: posledice uničujočega potresa še vedno ogromne

Jezuiti svarijo pred brezupom in zmedo v tej karibski državi.

Porušena stolnica Naše Gospe Vnebovzete, leta 2021 še vedno v ruševinah FOTO: Wikipedia

Karibska država Haiti enajst let po uničujočem potresu, najhujšem v zgodovini obeh Amerik, še naprej nujno potrebuje zunanjo pomoč. Jezuiti, ki delujejo v Haitiju, v zadnjem poročilu svarijo pred »globoko krizo«, ki jo tamkajšnja družba preživlja že več desetletij, danes pa je dosegla »nepredstavljive razsežnosti«. Kot največjo nevarnost red opaža brezup prebivalstva, ki je posledica negotovih razmer, zmede in trpljenja, po navedbah avstrijskega Kathpressa poroča katoliška agencija Fides. Jezuiti pozivajo narodne in mednarodne dejavnike, naj »v skladu s temeljnimi načeli demokracije sprejmejo odločitve, ki bodo pripomogle k rešitvi te države«.

Trenutno stisko jezuiti delno še vedno pripisujejo posledicam katastrofalnega potresa 12. januarja 2010, predvsem pa propadu ustanov in osnovnih vrednot, »na katerih temelji naš skupni obstoj«. Sedanja tragedija je »rezultat človeškega ravnanja, zato sta izhod iz krize in boljša prihodnost ob dejavni pomoči sinov in hčera naše dežela vsekakor mogoča,« je še zapisano v poročilu.

Poleg politikov tudi prebivalce te otoške države spodbujajo, naj se »spomnijo svoje bogate kulture in edinstvene zgodovine ter prepoznajo nove razloge za upanje in pogum, ki ju potrebujejo za uresničitev sanj o novem Haitiju,« tako jezuiti, ki s tem spominjajo na gibanje za dosego neodvisnosti Haitija v letu 1804.

Haiti je že več mesecev v začaranem krogu kriz in protestov

Katastrofalni potres 12. januarja 2010 je v haitski prestolnici Port-au-Prince povzročil nepopisno škodo; okoli 220.000 oseb je izgubilo življenje, 2,3 milijona Haitijcev je zaradi naravne katastrofe ostalo brez strehe nad glavo.

Haiti je že več mesecev v začaranem krogu kriz in protestov. Nazadnje je precej nemira povzročil sporni protest policistov. Vodje opozicije zahtevajo odstop predsednika Jovenela Moisa in nove parlamentarne volitve, da bi znova vzpostavili parlament, ki je bil razpuščen pred letom dni.

Koronakriza je ob tem povzročila še gospodarski zlom, od katerega si Haiti še ni opomogel. Skoraj polovica vseh prebivalcev po zadnjih ocenah Združenih narodov potrebuje socialno podporo. Okoli 4,1 milijonu ljudi zaradi epidemije koronavirusne bolezni grozi celo lakota.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh