Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Haiti: ugrabljeni duhovniki, redovnici in laiki spet na prostosti

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 05. 2021 / 04:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2021 / 14:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Haiti: ugrabljeni duhovniki, redovnici in laiki spet na prostosti

Haiti: ugrabljeni duhovniki, redovnici in laiki spet na prostosti

Oblasti niso potrdile, da je tolpa 400 Mawazo prejela milijonsko odkupnino.

Ugrabitev duhovnikov, redovnic in laikov je na Haitiju, kjer je več kot polovica prebivalcev katolikov, povzročila veliko ogorčenje. FOTO: France24



Skoraj tri tedne po ugrabitvi na cesti med glavnim mestom Port-au-Princeom in mestom Ganthier na Haitiju (11. aprila) so osvobodili še zadnjih šest od desetih talcev, nihče od njih ni poškodovan, vsi so v dobrem zdravstvenem stanju.

Tolpa 400 Mawazo na delu

Med ugrabljenimi so bili katoliški duhovniki, redovnici in trije laiki (tudi po en francoski duhovnik in redovnica), oblasti pa navedb, da je oborožena tolpa 400 Mawazo, ki naj bi bila odgovorna za ugrabitev, v zameno za izpustitev prejela milijonsko odkupnino (ali njen del), niso potrdile.

Štirje talci izpuščeni prej

Kriminalna združba je prve štiri talce izpustila teden prej, zadržala pa štiri haitske duhovnike in redovnico ter oba Francoza, duhovnika Michela Brianda in redovnico Agnes Bordeau, ki so bili na poti na umestitev novega katoliškega duhovnika v mestu Croix-des-Bouquets.

»Olajšanje za vso Cerkev in družbo«

Nadškof Max Leroy Mesidor je pozdravil izpustitev ugrabljenih oseb kot »olajšanje za vso Cerkev, za vso družbo in za vse, ki imajo radi življenje in ga branijo,« a v isti sapi opozoril: »Naše zadovoljstvo bo večje, ko bomo videli, da živimo v državi, v kateri ugrabitve ne obstajajo in v kateri se vsakdo, ki spoštuje zakon, lahko giblje, kjer in kadar hoče.«



Zahvala veleposlaništvoma Francije in ZDA

Francoska misijonska skupnost Družba duhovnikov Sv. Jakoba pa se je po koncu tritedenske negotovosti zahvalila veleposlaništvoma Francije in ZDA za njun »učinkovit diplomatski prispevek«.

Cerkvena kritika vlade

Ugrabitev duhovnikov, redovnic in laikov je na Haitiju, kjer je več kot polovica prebivalcev katolikov, povzročila veliko ogorčenje in proteste proti predsedniku Jovenelu Moiseju, pa tudi spodbudila tamkajšnjo Katoliško cerkev k odkriti kritiki »nedelovanja vlade«, čemur je sledil odstop premierja Josepha Joutheja.

Med 20 najrevnejšimi državami sveta

Haiti že od konca leta 2019 pretresa val ugrabitev, ki še večajo negotovost in nestabilnost v karibski državi, eni najrevnejših na celini in med 20 najrevnejšimi na svetu, saj skoraj tri četrtine njenih prebivalcev živijo pod pragom revščine.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh