Zapri
Iskanje

Haiti: ugrabljeni misijonarji so se rešili z begom

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 12. 2021 / 10:49
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2021 / 11:23
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Haiti: ugrabljeni misijonarji so se rešili z begom

Haiti: ugrabljeni misijonarji so se rešili z begom
Haitijci so ves čas odločno zahtevali izpustitev ugrabljenih misijonarjev. FOTO: Vatican Media
Pobeg, kakršnega običajno prikazujejo v kriminalkah: dvanajst nazadnje osvobojenih ameriških in kanadskih misijonarjev na Haitiju ni prišlo na prostost po milosti svojih ugrabiteljev, temveč jim je sredi noči uspelo pobegniti iz krempljev kriminalnih tolp na otoku.

Da je osvobojenih še zadnjih dvanajst izmed sprva 17 ugrabljenih misijonarjev, je bilo znano že nekaj dni, vendar doslej ni bilo jasno, v kakšnih okoliščinah so prišli na svobodo, poroča spletni portal Vatican News. Zdaj pa so predstavniki človekoljubne organizacije Christian Aid Ministries na tiskovni konferenci na sedežu organizacije v Millersburgu v ameriški zvezni državi Ohio pojasnili, da so se talci iz krempljev svojih ugrabiteljev rešili s tveganim pobegom.

Sedež človekoljubne organizacije Christian Aid Ministries. FOTO: Vatican Media

Omenjeni organizaciji so podporniki dali na razpolago sredstva za plačilo odkupnin za ugrabljene misijonarje, je včeraj po navedbah avstrijskega Kathpressa pojasnil direktor Christian Aid Ministries, David Troyer. Nazadnje pa so se talci v varnem zavetju teme uspeli rešiti sami in so prehodili več kilometrov do varnega zatočišča, od koder so o svojem dejanju lahko obvestili pristojne. Po dveh mesecih ujetništva so izkoristili priložnost in sredi noči prepešačili najmanj 16 kilometrov prek gostega grmičevja. Med njimi so bili tudi trije otroci, stari 10 mesecev ter tri in šest let.

Ugrabljeni misijonarji, ki so se rešili iz krempljev kriminalne tolpe, želijo še naprej delovati med Haitijci.

Kot je na tiskovni konferenci še poudaril Troyer, želijo misijonarji še naprej delovati med Haitijci, vidno ganjen pa se je tudi zahvalil vsem, ki so molili za osvoboditev ugrabljenih talcev.

Policija na Haitiju je minuli teden sporočila, da so skupino ugrabljenih našli okoli 35 kilometrov zunaj tamkajšnje prestolnice Port-au-Prince, na vzpetini Morne a Cabrit.

Ugrabitelji so za izpustitev misijonarjev sprva zahtevali odkupnino v višini milijona ameriških dolarjev na osebo.

Sprva 17 krščanskih misijonarjev in njihovih družinskih članov človekoljubne organizacije Christian Aid Ministries iz zvezne države Ohio v Združenih državah Amerike so 16. oktobra ugrabili pripadniki kriminalne tolpe »400 Mawozo«, ki sodi med najvplivnejše na Haitiju. Za izpustitev misijonarjev so sprva zahtevali odkupnino v višini milijona ameriških dolarjev na osebo. Pet misijonarjev je bilo osvobojenih že v preteklih tednih.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh