Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Haitijske tolpe grozijo ugrabljenim misijonarjem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 10. 2021 / 12:53
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2021 / 13:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Haitijske tolpe grozijo ugrabljenim misijonarjem
V skupini ugrabljenih misijonarjev je pet otrok, vključno z 8-mesečnim dojenčkom, vsem pa je zdaj zagroženo s smrtjo FOTO: Vatican Media

Haitijske tolpe grozijo ugrabljenim misijonarjem

Vodja haitijske poulične tolpe, ki je pred dobrim tednom dni ugrabila 17 ameriških misijonarjev in njihovih družinskih članov, je zdaj zagrozil, da bodo vse ugrabljene umorili, če ne dobijo v celoti izplačane odkupnine v višini 17 milijonov ameriških dolarjev (okoli 15 milijonov evrov).

Ultimat je po navedbah spletnega portala Vatican News izrekel Wilson Joseph, samooklicani vodja tolpe »400 Mawoza«, ki je v srhljivem zapisu na družbenih omrežjih zagrozil: »Pri gromu in streli prisegam: če ne dobim, kar zahtevam, bom izstrelil naboje v glave Američanov.«

Grožnje je izrekel tudi haitijskemu premierju Arielu Josephu in poveljniku tamkajšnje policije Leonu Charlesu, rekoč: »Spravljata me v jok. Jaz pa bom poskrbel, da bo vama tekla kri namesto solz.«

Molitev in post

Ameriške misijonarje, predstavnike združenja Christian Aid Ministries, in njihove družinske člane so ugrabili 16. oktobra, ko so se vračali z obiska sirotišnice, h katere ustanovitvi so pripomogli z darovanjem potrebnih sredstev. Eden od misijonarjev je kanadski državljan, drugi so Američani. Pet med njimi je otrok, vključno z 8-mesečnim dojenčkom, vsem pa je zdaj zagroženo s smrtjo.

S sedeža njihove krovne organizacije v ameriški zvezni državi Ohio sredi zaostrovanja krize pozivajo k postu in nenehni molitvi.

Razmere na Haitiju so se vidno poslabšale po julijskem atentatu na predsednika Jovenela Moisa in rušilnem potresu v mesecu avgustu.

Obupne razmere na Haitiju

Washington je skupino agentov FBI in izvedencev z zunanjega ministrstva poslal na Haiti, kjer si skupaj s tamkajšnjo vlado prizadevajo za izpustitev zajetih talcev.

Razmere na Haitiju so se vidno poslabšale po atentatu na predsednika Jovenela Moisa v letošnjem juliju ter rušilnem potresu z močjo 7,2 po Richterjevi lestvici, ki je otok prizadel avgusta.

V haitijski prestolnici Port-au-Prince so nemiri zaradi negotovih razmer izredno pogosti FOTO: Vatican Media

»Ne trgujte s človeškimi življenji!«

Škof haitijske škofije Anse-à-Veau-Miragoâne, Pierre-André Dumas, pa je po ugrabitvi ameriških misijonarjev v srčnem pozivu spodbudil ugrabitelje, naj se usmilijo svojih talcev. Po podatkih Unicefa je bilo v tej karibski državi od začetka leta ugrabljenih že okoli sto žensk in otrok in misijonarjenje v tem delu sveta postaja eden najnevarnejših poklicev.

Medtem ko deželo vedno bolj pretresa gospodarska, politična in družbena kriza, se nasilje oboroženih tolp hitro stopnjuje. Pri tem se kriminalci ne ustavijo niti pri ljudeh, ki že sami nimajo dovolj za preživetje.

Po podatkih Unicefa je bilo v tej karibski državi od začetka leta ugrabljenih že okoli sto žensk in otrok.

Zgodba 17 menonitskih krščanskih misijonarjev je žal le eden od primerov zaostrovanja razmer na Haitiju. Američani so pomagali pri gradnji sirotišnice, ko so jih zajeli pripadniki oborožene tolpe, zanje pa zahtevajo po milijon ameriških dolarjev odkupnine na talca.

Škof Dumas je prosil enega svojih duhovnikov, naj sodeluje v pogajanjih z ugrabitelji, vendar po njegovih podatkih temu doslej še ni uspelo vzpostaviti stika s tolpo. Škof je ugrabitelje javno pozval, naj ne trgujejo s človeškimi življenji in naj talce nemudoma izpustijo.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh