Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hajdinjak: Krivdna razrešitev je bila golo izsiljevanje

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 11. 2023 / 14:25
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.11.2023 / 14:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hajdinjak: Krivdna razrešitev je bila golo izsiljevanje
Valentin Hajdinjak: Menjava je bila nenavadna. Čudi me, če predsednik nadzornega sveta na seji komisije za nadzor javnih financ reče, da zaupa upravi, ki dela dobro, potem pa se to čez noč spremeni. FOTO: Bor Slana/STA

Hajdinjak: Krivdna razrešitev je bila golo izsiljevanje

Po včerajšnjem odstopu Valentina Hajdinjaka z mesta predsednika uprave DARS je nadzorni svet družbe na čelo za šest mesecev imenoval Davida Skornška, člana uprave, pristojnega za področje financ in računovodstva.

DARS v sporočilu za javnost ni navedel razlogov za odstop Hajdinjaka, ki se je pod plazom kritik znašel po poročanju POP TV o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z DARS in sumu kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke, predsednik nadzornega sveta Andrej Šušteršič pa je na Odmevih dejal, da je »Hajdinjak podal odstopno izjavo z namenom, da DARS ne bo talec medijskih objav«.

Še pred dvema tednoma povsem drugače

Zanimivo: Šušteršič je sicer še po seji 26. oktobra zagotavljal, da trenutna sestava uprave DARS deluje dobro, domnevne nepravilnosti, ki da so se dogajale v prejšnjih vodstvenih sestavah družbe, pa bodo pregledali pristojni organi. Šušteršič je pred manj kot dvema tednoma še zatrjeval, da ni razlogov za Hajdinjakovo krivdno razrešitev.

Eden redkih, ki mu ni spodneslo stolčka

Valentin Hajdinjak je na položaj prišel v času Janševe vlade julija 2020, po predčasnem koncu mandata uprave na čelu s Tomažem Vidicem. Pred tem je bil podpredsednik stranke NSi, katere član je ostal do danes. Po lanskem nastopu Golobove vlade pa je bil eden redkih opozicijskih kadrov, ki mu ni spodneslo stolčka.

Od SKD prek Bajuka do podpredsednika NSi

Kdo je Valentin Hajdinjak? Leta 1994 je postal predstavnik za javnost takratne SKD, podobno funkcijo je opravljal v kabinetu predsednika vlade Andreja Bajuka. Nato je na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vodil službo za odnose z javnostmi in promocijo. Leta 2018 je postal podpredsednik NSi.

Kaj pravi Hajdinjak?

Hajdinjak je danes ponovil, da je družbo vodil odgovorno in zakonito, menjavo vodstva pa ocenil za nenavadno, čeprav mu je bilo letos večkrat namignjeno, da bi bilo dobro, da bi se umaknil. »Ker tega nisem storil, je prišlo do medijskega konstrukta,« je v izjavi medijem izpostavil Hajdinjak in pojasnil razloge za odstop.

Ni se dalo več delati

Po njegovem se v razmerah, nastalih po objavi POP TV o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z DARS in sumu kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke, ni več dalo delati. Ob tem je Hajdinjak obsodil zadnje zanj čudne prakse predsednika nadzornega sveta Andreja Šušteršiča in nekaterih članov uprave.

Nenavadna menjava

»Menjava je bila nenavadna. Čudi me, če predsednik nadzornega sveta na seji komisije za nadzor javnih financ reče, da zaupa upravi, ki dela dobro, potem pa se to čez noč spremeni,« je dejal Hajdinjak, ki je ob menjavi uprave v začetku leta po lastnih besedah v upravi ostal, ker je družba delala dobro in je verjel, da se bo z novimi člani nadzornega sveta in uprave dalo delati dobro in izpeljati številne projekte.

Le en cilj: da postane DARS plen različnih interesov

Hkrati je znova zavrnil vsakršno vpletenost v domnevno podkupovanje in kartelno dogovarjanje v družbi, saj da je jasno, da se ni z nikomer sestajal ali prejel podkupnine. Zagotovil je, da je DARS vodil odgovorno in zakonito, kar bodo po njegovem pokazale tudi forenzične revizije, ki se jih veseli: »Se pa bojim, da je bil cilj teh, ki so vse to sproducirali, le eden: da postane DARS plen različnih interesov.«

Golo izsiljevanje

Valentin Hajdinjak je obenem še prepričan, da je bila njegova krivdna razrešitev, ki je bila v ponedeljek na mizi nadzornega sveta, golo izsiljevanje, kar bi lahko, kot je poudaril, dokazal tudi na sodišču, vendar pa tega ne bo storil. »Jaz se takšnih iger ne grem,« je še zatrdil. Kako so se na njegov odstop odzvali v političnih strankah?

Tonin: Tipična slovenska zgodba

»Gre za tipično slovensko zgodbo, kjer je tisti, ki opozori na napake ali prepreči lumparijo, na koncu kaznovan in prisiljen odstopiti. So se pa pokazali zanimivi detajli: zelo nenavadno korporativno upravljanje – še pred časom je predsednik nadzornega sveta trdil, da zaupa upravi, potem pa je prišla noč in so se vse stvari spremenile,« je ocenil Matej Tonin, predsednik opozicijske NSi, katere član je tudi Hajdinjak.

Janša: Bolj smo se čudili lani

»Vzrokov za odstop ne poznam. Kar se nas tiče, smo se bolj čudili takrat, ko je ta vlada nastopila in je zamenjala vse kadre iz časa prejšnje vlade razen tistih, ki jih je na te funkcije predlagala NSi. Tisto nas je bolj čudilo kot ta odstop,« je danes predstavnikom sedme sile dogajanje kratko komentiral prvak druge opozicijske stranke SDS Janez Janša.

Prednik: Tretja os prioriteta DARS, ne glede na to, kdo ga vodi

»Ne glede na to, kdo DARS vodi, kdo ga je oziroma ga bo vodil, so pričakovanja mene, Socialnih demokratov, tudi Korošcev in ostalega dela Slovenije, da je tretja os prioriteta DARS, ker je to tudi prioriteta vlade. Drugih razlogov za njegov odstop pa žal sam ne poznam,« je na to temo povedal vodja poslanske skupine SD Jani Prednik.

Vrtovec: Imamo čisto vest

V zvezi z DARS je prejšnji teden Jernej Vrtovec, predsednik komisije za nadzor javnih financ, v pogovoru za spletno Družino povedal: »Po petkovi seji komisije se je ugotovilo, da ni NSi v ničemer vpletena v te sume in da sprejeti sklepi dajejo KPK in drugim organom prosto pot, da preverijo vse podrobnosti. To si v NSi tudi želimo. Ne želimo si medijskih zgodb, ker dobro delamo v opoziciji, pričakujemo pa, da preiščejo vse, kar bremeni bodisi upravo DARS bodisi NSi. Mi imamo čisto vest.«

SDH ne komentira

V Slovenskem državnem holdingu (SDH) Hajdinjakovega odstopa ne želijo komentirati, češ da sta tako nadzorni svet kot uprava avtonomna organa, ki samostojno in neodvisno sprejemata odločitve, do srede pa pričakujejo poročilo obeh organov DARS o izvajanju ukrepov v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi, preden se bo v petek uprava SDH ločeno sestala s predstavniki obeh organov DARS.

Jančič: Prekršen dogovor s Svobodo

Pa še nekaj odzivov z družbenega omrežja X. Novinar Peter Jančič (Spletni časopis): »NSi je v komisiji za nadzor javnih financ odprla temo nakazila dveh milijonov evrov Marjana Šarca proti POP TV in po dveh tednih je Hajdinjak bivši šef DARS. Prekršili so dogovor s Svobodo, da ne bo nadzora, pa dobijo funkcije in položaje.«

Mayer: Usklajena povračilna akcija?

Novinar Mirko Mayer: »O političnih implikacijah tega dogodka se je možno vprašati (vsaj) dvoje : ali je dogajanje na nadzornem svetu posledica zavedanja o izraziti politični šibkosti aktualnega premierja, ki so mu s tem odprli novo fronto z NSi; ali pa gre za usklajeno povračilno akcijo, ker je NSi v zadnjem času prek KNJF v Državnem zboru odprla nekaj za Svobodo bolečih tem: cena poplavne obnove, Šarčev razpis za vojaški resničnostni šov.«

Kupi v trgovini

Gospodarsko poslovanje 3
Šolski
13,33€
Nalaganje
Nazaj na vrh