Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

E-vinjete v številkah

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 02. 2022 / 06:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2022 / 22:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
E-vinjete v številkah
Minister Mark Boris Andrijanič predstavlja spletni nakup e-vinjet. FOTO: Nebojša Tejić/STA

E-vinjete v številkah

Od začetka februarja so za vožnjo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah obvezne e-vinjete. Družba za avtoceste Republike Slovenije (DARS) je v dobrih dveh mesecih prodala že skoraj 750.000 e-vinjet, v veliki večini letnih (91 %).

Kot je znano, se letna e-vinjeta od prejšnje klasične vinjete razlikuje po tem, da ni več vezana na koledarsko leto, temveč velja leto dni od izbranega datuma, ki ga lastnik določi ob nakupu. Vezana je na registrsko številko vozila.

Vračilo nekoriščene vrednosti

Druga novost pa je, da lahko vozniki ob odjavi vozila iz prometa zahtevajo vračilo nekoriščene vrednosti letne (ali za motorna vozila polletne) e-vinjete. V primeru prodaje vozila pa bodo do vračila upravičeni zgolj, če novi lastnik vozila ne bo registriral z enako registrsko številko.

Za različna časovna obdobja

Enako kot doslej klasične vinjete pa tudi e-vinjete omogočajo uporabo avtocest in hitrih cest za določeno časovno obdobje: teden, mesec ali leto za osebna in kombinirana vozila ter teden, pol leta ali leto za motorna kolesa.

Številke (do minule sobote): 748.000 prodanih vinjet, 91 % letnih, 25 % kupljenih prek spleta; 100.000 preverjenih vozil, 5000 zaznanih in 1356 potrjenih kršitev. 

Potrjenih 1356 kršitev

DARS je po poročanju STA od uvedbe novega sistema do minule sobote preveril že več kot 100.000 vozil, zaznal nad 5000 in potrdil 1356 kršitev, nekaj tisoč primerov pa še preverja. Kršitelji so tako domači kot tuji uporabniki.

Kako poteka nadzor?

Nadzor temelji na prepoznavanju registrskih tablic prek štirih vrst nadzornih kamer: kamer na portalih in drogovih, prenosnih oziroma mobilnih naprav v vozilih cestninskih nadzornikov ter ročnih tablic, s katerimi bodo preverjali parkirana vozila na parkiriščih.

Četrtina prodanih prek spleta

V primeru veljavne e-vinjete na vozilu sistem podatek o registrski tablici izbriše, ob kršitvah pa ga shrani. Sistem prodaje e-vinjet sicer, še poudarjajo pri DARS, deluje nemoteno, tako pri spletni prodaji, njen delež se giblje okrog četrtine, kot na drugih prodajnih mestih.

Nalaganje
Nazaj na vrh