Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

DARS: Ne odlašajte z nakupom e-vinjete do zadnjega dne

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 27. 01. 2022 / 13:39
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.01.2022 / 13:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
DARS: Ne odlašajte z nakupom e-vinjete do zadnjega dne
Večino e-vinjet so prodali na fizičnih prodajnih mestih. FOTO: Spletna stran DARS

DARS: Ne odlašajte z nakupom e-vinjete do zadnjega dne

Veljavnost vinjet v obliki nalepke se v ponedeljek, 31. januarja, dokončno izteče. S 1. februarjem bodo namreč tudi v praksi zaživele elektronske vinjete. Kot so za naš spletni portal povedali na Darsu, je bilo do torka, 25. januarja, prodanih 321.317 e-vinjet, samo v ponedeljek več kot 20.000.

Med 1. decembrom 2021 in 25. januarjem 2022 je bilo med vsemi elektronskimi vinjetami 28 odstotkov prodanih prek spleta, preostali delež pa na fizičnih prodajnih mestih, na primer bencinskih servisih in drugih za to namenjenih mestih.

Prodaja poteka brez težav

Sistem prodaje e-vinjet za zdaj poteka brez tehničnih težav. »Pričakujemo, da bo prodaja, tako kot doslej, tudi v prihodnje potekala brez večjih težav. Ob tem uporabnikom svetujemo, naj z nakupom ne odlašajo do zadnjega dne. Pozivamo jih tudi, naj ob nakupu temeljito preverijo podatke o registrski številki, cestninskem razredu in začetku veljavnosti e-vinjete,« odgovarja vodja službe za komuniciranje na Darsu Marjan Koler.

Potrebujete pomoč pri spletnem nakupu? Obrnite se na klicni center na telefonski številki: (0)1 518 8 350 oziroma elektronskem naslovu: evinjeta@dars.si.

Pazljivost pri spletnem nakupu

Na Darsu opozarjajo, da moramo biti pri spletnem nakupu posebej pozorni pri vnosu registrske številke. Poleg registrske številke je treba preveriti tudi cestninski razred. Pomembno je, ali e-vinjeto kupujemo za osebno vozilo, kombinirano vozilo ali motorno kolo. Prav tako je zelo pomemben podatek določitev veljavnosti vinjete. »Bili so primeri, ko so uporabniki želeli na primer danes uporabljati avtocesto, vendar so njeno veljavnost napačno določili šele ob koncu meseca. Preden potrdimo nakup je treba vse navedene podatke preveriti,« pojasnjuje Koler.

Najpogostejša napaka pri spletnem nakupu?

Zelo pomembo pri spletnem nakupu je, da mora biti pri tovrstnem nakupu plačilna kartica aktivirana za spletno nakupovanje. »Trenutno je to najpogostejša težava uporabnikov, ki jo želijo kupiti v spletni trgovini. To je težava, ki ni na strani Darsa in je mi ne moremo rešiti, ampak jo morajo uporabniki urejati s svojo spletno banko. Sicer pa morajo biti uporabniki natančni tudi pri nakupu na fizičnem prodajnem mestu. Preveriti morajo podatke, preden podpišejo potrdilo, saj je odgovornost na strani uporabnika in ne prodajalca.«

Bili so primeri, ko so uporabniki želeli na primer danes uporabljati avtocesto, vendar so njeno veljavnost napačno določili šele ob koncu meseca. (Marjan Koler, Dars)


Nakup e-vinjet za podjetja

Če gre za podjetja, na Darsu svetujejo, naj nakup prek spleta opravijo kot registrirani uporabniki, ker bodo samo tako lahko takoj dobili tudi račun v skladu z Zakonom o DDV. »Sicer pa je e-vinjeto možno kupiti tudi na podlagi izdelave ponudbe prek spleta in nakazila kupnine na transakcijski račun družbe DARS. V tem primeru je treba vinjeto naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom prvega dneva veljavnosti,« pojasnjuje Koler in dodaja, da je ta rešitev primerna predvsem za pravne osebe, ki potrebujejo večje število vinjet za svoj vozni park. Ključno je, da ponudbo za e-vinjete izdelajo in plačajo pravočasno, da pri plačilu navedejo pravilen sklic in znesek. »V nasprotnem primeru se vinjete ne bodo kreirale samodejno oziroma se sploh ne bodo kreirale,« zaključuje Koler.

Kupi v trgovini

Sončna cesta
Pričevanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh