Zapri
Iskanje

Od danes na voljo elektronske vinjete

Za vas piše:
M. M.
Objava: 01. 12. 2021 / 07:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2021 / 07:18
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Od danes na voljo elektronske vinjete

Od danes na voljo elektronske vinjete
Zbrani ob začetku prodaje elektronskih vinjet v Digitalnem središču Slovenije. Na sredini minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, desno ob njem minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. FOTO: Twitter Jernej Vrtovec
Od danes so za voznike slovenskih avtocest in hitrih cest na voljo e-vinjete, ki po več kot desetletnem obdobju zamenjujejo cestninske nalepke v obliki vinjet. Za zdaj je možno kupiti le letne e-vinjete in polletne za motorna kolesa, od februarja pa tudi ostale.

Cene e-vinjet ostajajo nespremenjene, po novem pa letna vinjeta ni več omejena na koledarsko leto.

Digitalizacija je prihodnost

Minister Vrtovec je ob začetku prodaje e-vinjet dejal, da je digitalizacija prihodnost: »Slovenci si jo zaslužimo in imamo dobre možnosti, da smo na tem področju najuspešnejši,« navaja STA. je ob nakupu e-vinjete dejal Vrtovec in dodal: »Sam postopek ni zapleten, tisti, ki niso vešči upravljanja z računalnikom, pa bodo e-vinjete še vedno lahko kupili na običajnih prodajnih mestih.«

Enostaven nakup

Tudi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je izrazil zadovoljstvo nad nakupom e-vinjete: »Nakup je bil hiter in enostaven, vzel mi je dve minuti. Gre za rešitev, ki nam bo prihranila veliko časa, predvsem pa živcev, povezanih z vsakoletnim strganjem vinjete z vetrobranskega stekla.«

Več o namenu in uporabi e-vinjete najdete tukaj.

Obstoječa vinjeta do 31. januarja 2022

Na Darsu pravijo, da obstoječa letna vinjeta v obliki nalepke velja do vključno 31. januarja 2022, prav tako je do tega datuma še naprej možno uporabljati tedenske in mesečne vinjete v obliki nalepk. S 1. februarjem pa se bodo nalepke povsem poslovile.

Letna elektronska vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga bodo vozniki določili ob nakupu. Če bo nekdo kupil letno e-vinjeto z izbranim datumom 15. marca 2022 bo veljala do vključno 15. marca 2023.

Kdaj vračilo neizkoriščene vrednosti vinjete?

Elektronska vinjeta bo vezana na registrsko številko vozila, novost pa je tudi, da bodo vozniki ob odjavi vozila iz prometa lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa). V primeru prodaje vozila bodo do vračila sorazmernega deleža vrednosti e-vinjete upravičeni le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

Za uporabo avtocest in hitrih cest brez veljavne elektronske vinjete je predpisana globa v višini 300 evrov.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem, ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi naše dnevne novice o družbi in Cerkvi bile še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej, za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh