Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uvedba elektronskih vinjet – najpogostejša vprašanja

Za vas piše:
M. M.
Objava: 16. 11. 2021 / 00:50
Oznake: Družba, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2021 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Uvedba elektronskih vinjet – najpogostejša vprašanja
Cena letne vinjete ostaja 110 evrov. FOTO: Spletna stran DARS

Uvedba elektronskih vinjet – najpogostejša vprašanja

Bliža se 1. december 2021, ko bodo v Sloveniji prvič na voljo elektronske vinjete. Takrat bomo lahko kupili letne vinjete (in polletne za motorna kolesa) samo še v digitalni različici in ne več v obliki nalepke. Nakup elektronske vinjete bo mogoč po spletu in na fizičnih prodajnih mestih, cene vseh vrst vinjet pa ostajajo nespremenjene, sporoča Dars.

Elektronsko vinjeto bo v spletni trgovini možno kupiti od 1. decembra letos. A v Darsu poudarjajo, da obstoječa letna vinjeta v obliki nalepke ostaja veljavna do vključno 31. januarja 2022. Zbrali smo še nekaj odgovorov na najbolj pogosta vprašanja, s katerimi se srečujejo na Darsu.

Koliko časa bo veljala elektronska vinjeta?

Letna elektronska vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga bomo določili ob nakupu. Primer: letna e-vinjeta z izbranim datumom 15. aprila 2022 bo veljala do vključno 15. aprila 2023. Vse vrste e-vinjet bo mogoče kupiti do največ 30 dni pred izbranim datumom začetka veljavnosti.

Bo z e-vinjeto še vedno neomejena uporaba avtocestnega omrežja?

V obdobju veljavnosti elektronske vinjete bodo lahko vozniki vozil z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone avtoceste in hitre ceste še vedno uporabljali neomejeno, cestnina se ne bo plačevala po prevoženih kilometrih.

Elektronska vinjeta bo enostaven elektronski produkt, ki pa bo od uporabnikov zahtevala pozornost, natančnost pri vnašanju podatkov in pravočasnost. (DARS)

Stare vinjete veljajo do konca januarja 2022. FOTO: Spletna stran DARS

Kaj potrebujemo ob nakupi e-vinjete?

Elektronska vinjeta bo zgolj nadomestila vinjeto v obliki nalepke in bo vezana na registrsko številko vozila. Za nakup bomo zato potrebovali registrsko številko vozila, za katerega bo kupljena e-vinjeta, pri spletnem nakupu pa še elektronski naslov in izbrani brezgotovinski način plačevanja (plačilno kartico).

Kaj, če prodamo vozilo?

Novost elektronske vinjete bo tudi ta, da bomo ob odjavi vozila iz prometa lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa). Če bomo vozilo prodali, bomo do vračila sorazmernega dela vrednosti e-vinjete upravičeni le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne elektronske vinjete pomeni kršitev Zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa v višini 300 evrov. (DARS)

Kako bo potekal nadzor?

Registrske številke vozil bodo nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Ko bo sistem preveril vozilo, za katerega je kupljena e-vinjeta, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled, zagotavlja Dars.



Nalaganje
Nazaj na vrh