Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Halasov shod z izseljenci

Objava: 26. 06. 2014 / 10:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Halasov shod z izseljenci

Halasov shod z izseljenci

V murskosoboški škofiji so pripravili Halasov shod, posvečen izseljencem.

Foto: spletna stran murskosoboške škofije

V murskosoboški škofiji so pripravili Halasov shod, s katerim so zaznamovali obletnico rojstva božjega služabnika Danijela Halasa. Rodil se je 24. junija 1908 v Črenšovcih.

Na romanje so se nameravali odpraviti s kolesi, vendar je zaradi dežja odladlo.

Letošnji Halasov shod je bil posvečen izseljencem, ki jim je Danijel Halas posvečal posebno skrb, jih tudi nagovoril na shodu 24. oktobra 1939 v Črenšovcih. Pred sveto mašo je domači župnik Ivan Krajnc vodil molitveno uro pred Najsvetejšim in med molitev vpletal Halasove misli o veri, o evharistiji, o mladih, o poklicu … Ob osmih somašnikih je sveto mašo daroval dr. Ivan Platovnjak. V pridigi je spregovoril o Božjem služabniku, ki je z življenjem in smrtjo pričeval za vero v Jezusa Kristusa. Pri sveti maši so sodelovali predstavniki župnij lendavske dekanije (ti so brali bogoslužna besedila in prinašali simbolične darove) in člani skupine Vera in luč, ki so se z Božjim služabnikom srečali že pred mašo na srečanju v dvorani, ko jim je župnik v Odrancih, Lojze Kozar, predstavil domačega pričevalca vere, Daniel Halasa. Slovesnost so popestrili pevci domačega odraslega in mladinskega zbora ter Milan Vinčec, ki sicer živi v Torontu v Kanadi. V akademiji po sveti maši so sodelujoči predstavili Halasovo skrb za izseljence, ki tudi nas nagovarja, da spoštujemo svojo domovino in jo povsod nosimo v svojem srcu. Zbrane je nagovoril tudi poslanec v Državnem zboru, Jožef Horvat.

Bogoslužnemu srečanju v cerkvi je sledilo druženje pred cerkvijo ob spomeniku izseljencem. Na shodu so bili navzoči tudi rojaki, ki živijo v raznih delih sveta, med njimi tudi zakonca Trstenjak iz Sydneyja v Avstraliji, zakonca Donko iz Los Angelesa, zakonca Markoja s hčerko ter zakonca Vinčec, obe družini živita v Torontu v Kanadi.

Prav v sredo, ko je potekal Halasov shod z molitvijo in mašo, je murskosoboška škofija praznovala tudi osmo obletnico razglasitve novoustanovljene škofije in umestitve prvega mursosoboškega škofa msgr. dr. Marjana Turnška.


Katja Cingerle/Klavdija Dominko

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh