Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hallersteinov dosežek bo častil spomenik

Za vas piše:
STA
Objava: 20. 01. 2020 / 13:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2023 / 09:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Hallersteinov dosežek bo častil spomenik

V Ljubljani bodo postavili spomenik jezuitu in diplomatu Hallersteinu.

V Ljubljani bodo postavili spomenik rojaku Avguštinu Ferdinandu pl. Hallersteinu, jezuitu, matematiku, astronomu, kartografu in diplomatu iz 18. stol, ki je polovico življenja preživel na Kitajskem. Kopijo njegovega zvezdnega opazovalnika so izdelali na Kitajskem, za izdelavo podstavka je objavljen razpis na spletni strani Mestne občine Ljubljana.

Spomenik bo stal na izteku Grudnovega nabrežja ob Karlovški cesti v Ljubljani

Kot so za STA zapisali na Mestni občini Ljubljana (Mol), je pobudo za postavitev kopije pekinškega zvezdnega opazovalnika podal Arhiv RS. Komisija za postavitev javnih spomenikov in obeležij v Mol je predlog podprla in za postavitev spomenika predlagala javno površino na izteku Grudnovega nabrežja ob Karlovški cesti, v osi obstoječega drevoreda.

Z veleposlaništvom Kitajske se je Mol dogovorila, da bo Kitajska financirala izdelavo kopije zvezdnega opazovalnika in jo pripeljala v Ljubljano. Kopija bo izdelana v merilu 1:1 in bo iz enakega materiala, kot je original, to je iz brona. Kot so še zapisali na Mol, bo spomenik postavljen še v tem letu. Točen datum usklajujejo z veleposlaništvom Kitajske. Napis na spomeniku bo v mandarinščini in slovenščini.

Napis bo med drugi sporočal, da je zvezdni opazovalnik v času dinastije Qing med svojim življenjem na Kitajskem zasnoval Hallerstein in da original še danes stoji na starem pekinškem astronomskem observatoriju ter da je repliko podarilo veleposlaništvo Kitajske kot spodbudo za nadaljevanje kulturnih stikov med Slovenijo in Kitajsko.

Sinolog Mitja Saje je v obrazložitvi med drugim zapisal, da ima izbrana lokacija simbolni pomen zaradi bližine Gruberjeve palače in lokacije nekdanjega Jezuitskega kolegija na drugi strani ceste ter da bo obeležje spominjalo na bogato ustvarjalno in znanstveno dejavnost jezuitov v Sloveniji in še posebej na izjemen Hallersteinov dosežek.

Hallersteinova inovativna rešitev 

Hallerstein je s kombinacijo heliocentrične zasnove, ki je bila v uporabi v Evropi, in ekvatorialne postavitve, kot je bilo v navadi na Kitajskem, dosegel povsem inovativno rešitev, ki pomeni povsem sodobno zasnovo, kakršna se uporablja pri velikih sodobnih teleskopih. Krogla je služila predvsem za določanje resničnega sončnega časa in določevanje desnega odmika deklinacije nebesnih teles.

Zaradi še vedno premajhnega poznavanja Hallersteina in njegovih znanstvenih dosežkov v Sloveniji bo spomenik pomenil zanimivost, ki bi tako naključnim obiskovalcem kot tudi strokovnim in šolskim ekskurzijam nudila neposredno informacijo in tako učinkovito širila znanje o Hallersteinovih znanstvenih dosežkih in njegovemu kulturnemu poslanstvu. Hkrati bo pričal o zgodnjih stikih med Slovenijo in Kitajsko, poleg tega bi simbolično predstavljal kulturno vez med narodoma, je še zapisal Saje.

Ferdinand Avguštin Haller von Hallerstein - Liu Songling (1703-1774) se je rodil v Ljubljani. Morska svilna pot ga je leta 1739 pripeljala na Kitajsko, kjer je živel vse do smrti.

Preberite tudi: 

V Dolu pri Ljubljani se spominjajo F. A. Hallersteina

Hallerstein se je rodil pred 312 leti

Kopernik na Slovenskem, Hallerstein na Kitajskem

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh