Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hči muslimana opatinja v Münchnu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 07. 2013 / 11:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje

Hči muslimana opatinja v Münchnu

Kardinal Marx je minuli četrtek, na praznik sv. Benedikta, blagoslovil opatinjo skupnosti Venio, s. Carmen Tatschmurat, kot prvo benediktinsko opatinjo v bavarski nadškofiji.

Münchenski nadškof kardinal Reinhard Marx je minuli četrtek, na praznik sv. Benedikta, blagoslovil opatinjo benediktinske skupnosti Venio, 62-letno s. Carmen Tatschmurat OSB, kot prvo benediktinsko opatinjo v bavarski nadškofiji. Tatschmuratova je hči muslimana.

Obred blagoslovitve je bil del slovesnega bogoslužja, med katerim je kardinal skupnost Venio povzdignil v opatijo. Slavja so se udeležili številni ugledni benediktinci. S. Carmen Tatschmurat kot opatinja skupnost vodi od leta 2010, skupnosti pa pripada 25 sester. Nastala je kot odgovor na bogoslužno gibanje deklet, ki so se zbirala okoli Agnes Johannes (1900-1993). Ustanoviteljica je spodbujala druženje mladih vernih deklet na skupnih molitvenih urah, pri njenem delu pa sta jo navdihovala benediktinska molitev in dnevni ritem samostanskega življenja.

Leta 1927 je skupnost kot 'vita communis' priznal tedanji münchenski nadškof kardinal Michael Faulhaber, leta 1957 pa je postala del Bavarskega benediktinskega občestva. Leta 1992 je bila skupnost sprejeta v Benediktinsko konfederacijo, leta 2007 pa so na Beli gori v Pragi sestre ustanovile svoj sedež.

Sestre v skupnosti Venio povezujejo samostansko življenje z vsakodnevnim poklicem, saj delujejo kot referentke, otroške zdravnice, medicinske sestre, gradbene inženirke ipd. Njihova bogoslužja so odprtega tipa, prirejajo pa tudi molitvene skupine, večerne razprave, razstave in odprte dneve samostana.

Carmen Tatschmurat se je rodila leta 1951 v Münchnu. Njen oče je bil musliman iz Turkmenistana, ki je delal za ameriško radijsko postajo Free Europe; njena mati je bila Nemka.

Nova opatinja je kot otrok sicer prejela katoliški krst, kljub temu pa njena pot ni bila jasno začrtana. Študirala je socialno pedagogiko na Katoliški strokovni šoli v Münchnu, nato pa je delala na kadrovskem področju.

Skupnosti Venio se je pridružila leta 1997, po dolgem iskanju, in kmalu vstopila v noviciat, saj se ji se 'pri 47 letih že kar malce mudilo'.

Vir: Kathpress

Foto: splet


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh