Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hélène Delforge: Mama – slikanica o materinstvu

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 14. 11. 2022 / 07:18
Oznake: Knjiga
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.11.2022 / 07:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hélène Delforge: Mama – slikanica o materinstvu
Iz slikanice avtorice Hélène Delforge z naslovom Mama.

Hélène Delforge: Mama – slikanica o materinstvu

Morda je prav materinstvo najbolj univerzalna nit, ki vse človeštvo veže v eno.

Celjska Mohorjeva družba je izdala prevod slikanice avtorice Hélène Delforge z naslovom Mama.

Knjiga slavi materinstvo v najrazličnejših podobah, kulturnih odsevih in socialnih okoliščinah. Vsaka od teh podob ima veliko izrazno moč, čustven naboj in obilno mero empatije.

V eni sami besedi mednarodnega jezika ljubezni se prepoznajo vse mame in vsi otroci sveta.

Materinstvo govori en sam, vsemu svetu razumljiv jezik

Knjiga Mama je osupljiva zbirka akvarelnih portretov in živahnih skic nagrajenega ilustratorja Quentina Grébana.

Ob njih edinstveno in čustveno popotovanje skozi lirično besedilo Hélène Delforge materinstva ne idealizira.

Gre za splet vseh mogočih okoliščin, različnih časov in kultur, živih portretov ter intimnih razmišljanj z vsega sveta.

Materinstvo v vsej svoji kompleksnosti na vrtiljaku zadovoljstva in žalosti, frustracij in zabav na koncu govori en sam, vsemu svetu razumljiv jezik. Reče se mu ljubezen.

Hélène Delforge je novinarka in pisateljica, pa tudi mama in mačeha. Študirala je jezike in književnost, v publicističnih vodah pa deluje že več kot 20 let.

V rodnem Bruslju piše v družbi mačke, ki spi v predalu njene mize. Mama je njena prva knjiga in je nastala v sodelovanju z njenim svakom, ilustratorjem in umetnikom Quentinom Grébanom.

Tina Arnuš Pupis: Podganca Franca iz Podklanca

Celjska Mohorjeva družba je izdala slikanico za otroke Podganca Franca iz Podklanca, njena avtorica je Tina Arnuš Pupis.

Podganca Franca je najboljša soseda na vsem širnem svetu. Pozdraviti zna prehlad in potolažiti žalostno srce, rešiti zlomljen krempeljc in počesati zaležan kožuh, v red pomaga spraviti vsak brlog, skuha najbolj krepčilno juhico na svetu in popazi tudi najbolj razgrajaške otroke v soseščini ...

Toda nekega dne preprosto ne zmore več. Včasih je pač treba ljubeče, a odločno reči »ne«. Pa bodo imeli sosedje Franco kljub temu še vedno radi?

Včasih je lahko največje dejanje ljubezni do drugih to, da najprej poskrbimo zase

Podganca Franca je tista dobra gozdna duša, ki nikomur ne reče ne, ki se vsem razdaja in vsakomur pomaga. Toda piskrček krepčilne juhe za bolehnega zajca postane samoumevna usluga tudi potem, ko je ta že zdrav in krepak.

Mama miš pa tudi nima nič proti, če njeni otroci namesto doma razgrajajo pri Franci. Potem ko podganco vse pogosteje bolijo tačke, včasih pa tudi srce, nekega dne pade v posteljo in dolgo, dolgo spi.

Medtem se mnoge živali s svojimi prošnjami naveličajo trkati na njena vrata. Zajcu in mami miši pa mora Franca na koncu le povedati, da si prvi lahko sam brez težav skuha juho, druga pa mora sama vzgojiti svoje otroke.

Življenjska zgodbica o tem, kako je včasih največje dejanje ljubezni do drugih to, da najprej poskrbimo sami zase.

Slikanico je ilustrirala Evgenija Jarc Zaletel.

Posveča se ustvarjanju otroške in mladinske literature

Tina Arnuš Pupis (1982), socialna pedagoginja z večletnimi izkušnjami na področju šolstva ter socialne integracije posameznikov iz ranljivih družbenih skupin, se v zadnjih letih intenzivno posveča ustvarjanju otroške in mladinske literature.

Njen knjižni prvenec Za devetimi drevesi je Mednarodna mladinska knjižnica v Münchnu uvrstila v zbirko White Ravens (Bele vrane).

Pozneje so izšle še zbirke zgodb Božo in Vili, Na gozdni južini, Nad gozdom se nekaj svetlika ter slikanica Zebra v ogledalu.

Pesmi in prozo objavlja tudi v otroških revijah (Ciciban, Cicido, Galeb), s pesniškimi prispevki za odrasle bralce sodeluje na pesniškem portalu Pesem.si.

Kupi v trgovini

Mladina
Višnjin dnevnik: Okameneli živalski vrt
Za otroke
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh