Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hieronimova ulica v »njegovi« Ljubljani

Za vas piše:
Jan Dominik Bogataj
Objava: 19. 01. 2021 / 10:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2021 / 15:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hieronimova ulica v »njegovi« Ljubljani

Hieronimova ulica v »njegovi« Ljubljani

»Poimenovanje je priznanje tudi arheološki, historiografski, filološki in teološki znanstveni tradiciji.«

Kip sv. Hieronima, 18. stol., cerkev Marijinega obiskanja na Rožniku. FOTO: Jan Dominik Bogataj



Mesto Ljubljana se končno poklanja eni najpomembnejših osebnosti, ki so bile v zgodovini povezane z njim – svetemu Hieronimu. Mestni svet MOL je v ponedeljek, 18. januarja 2021, med drugim sprejel predlog, po katerem bo del sedanje Emonske ulice od križišča s Zoisovo cesto do Trga francoske revolucije med parkiriščem NUK II in Križankami odslej nosil ime »Hieronimova ulica«.

Pobudo je pred dvema letoma podal pripravljalni odbor simpozija Hieronymus noster, ki je oktobra 2019 v sodelovanju več domačih in tujih inštitucij (na pobudo Teološke fakultete) pod častnim pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja v Ljubljani na SAZU zbral več kot 110 domačih in večinoma tujih strokovnjakov, ki se ukvarjajo s proučevanjem tega velika moža s konca pozne antike, prevajalca Svetega pisma v latinščino, katerega rojstni Stridon se je verjetno nahajal nekje na širšem področju med današnjim Oglejem, Trstom in Emono. V odboru so pobudo podprli: akad. dr. Rajko Bratož, doc. dr. Miran Špelič, em. prof. dr. Rafko Valenčič, doc. dr. David Movrin, doc. dr. Alenka Cedilnik in Jan Dominik Bogataj.


FOTO: Jan Dominik Bogataj


Pomenljiva lokacija ulice

Bogataj, tajnik simpozija, je ob tem povedal: »Veseli nas, da je mesto prepoznalo zgodovinski pomen sv. Hieronima, čigar dve pismi v Emono – devicam in menihu Antoniju – sta se ohranili, obenem pa tudi njegovo sporočilno vrednost za sodobnost, saj nam govori o strastnem iskanju resnice, vrednosti (bralne) kulture in umetnosti ter o nenadomestljivem prispevku krščanstva v naši civilizaciji. Poimenovanje je priznanje tudi slovenski arheološki, historiografski, filološki in teološki znanstveni tradiciji.«

Pomenljiva je tudi sáma lokacija ulice, ki jo je predlagal študent zgodovine Domen Iljaš, saj se nahaja na območju rimske Emone, obenem pa tik ob kraju novega »templja slovenske knjige«, NUK II, zato je v pripravi tudi pobuda, da bi se v niši ob začetku ulice postavil tudi spomenik sv. Hieronimu, ki bi predstavljal vso bogato kulturno humanistično dediščino našega ozemlja. Je ta korak lahko tudi priložnost, da Ljubljana ovrednoti arheološke najdbe rimskega grobišča pod Gosposvetsko ulico, ki so svetovnega pomena, a ni bilo za zdaj s strani občine za njihovo prezentacijo nobenega posluha?


Pobudo je pred dvema letoma podal pripravljalni odbor simpozija Hieronymus noster. FOTO: Jan Dominik Bogataj


Trg Device Marije v Polju

Hkrati so ljubljanski mestni svetniki potrdili tudi predlog o poimenovanju Trga Device Marije v župniji Ljubljana Polje. Kot je zapisano v utemeljitvi predloga, želi predlagatelj – župnija si je za to prizadevala desetletje – ohraniti spomin na ime kraja in občine Devica Marija v Polju (nemško Mariafeld). »Tako se je ta kraj imenoval več kot 500 let, ko je dobil ime prav po cerkvi, posvečeni devici Mariji. Nekateri viri navajajo, da je cerkev stala že leta 1325. Prenovljeno župnišče in gospodarsko poslopje sta skupaj s cerkvijo Device Marije najstarejši zgradbi v okolici,« je še zapisano v utemeljitvi. Trg ne bo registriran v Registru prostorskih enot, s poimenovanjem pa soglaša tudi Četrtna skupnost Polje, saj se s tem ohranja spomin na izvor krajevnega imena.


FOTO: Uroš Zagožen

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh