Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hitler je nameraval ukrasti Torinski prt

Objava: 07. 04. 2010 / 13:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Hitler je nameraval ukrasti Torinski prt

Nove ugotovitve italijanskega zgodovinarja

Adolf Hitler je najverjetneje nameraval ukrasti Torinski prt. Sodeč po dokumentih iz tistega obdobja je takratni torinski nadškof, kardinal Maurilio Fossati (1931-1965), utemeljeno sumil, da si želi Hitler prisvojiti Jezusov mrtvaški prt, trdi italijanski zgodovinar, benediktinec Andrea Davide Cardin. Izsledke svojih raziskav je razodel v pogovoru za najnovejšo številko italijanske revije 'Diva e donna'. Pripadniki Hitlerjevih sil naj bi med svojim obiskom v Italiji leta 1938 postavljali 'nenavadna in trdovratna' vprašanja o prtu in načinu shranjevanja relikvije.

Prt so v južnoitalijansko opatijo Montevergine leta 1939 uradno sicer preselili zaradi bojazni pred bombnim napadom na Torino, pravi razlog pa bi kaj lahko tičal v sumu, da bi 'prt skrili pred rokami nacistov', je povedal Cardin, direktor Državne knjižnice Montevergine.

Nenavadno zanimanje Nemcev med Hitlerjevim obiskom je sum zbudilo tako v savojski kraljevi hiši kot tudi v Vatikanu. Jezusov mrtvaški prt so nazadnje po posredovanju Giovannija Battiste Montinija, kasnejšega papeža Pavla VI., v skrivni akciji preko Rima prenesli v Montevergine in ga tam skrili v enem izmed oltarjev. Ko so leta 1943 nemški vojaki preiskovali opatijo, so se po Cardinovih podatkih menihi zbrali pri molitvi okoli omenjenega oltarja. Komandant je vojakom ukazal, da bogoslužja ne smejo zmotiti.

29. oktobra 1946, po koncu kraljevine, so Jezusov mrtvaški prt skrivaj zopet prenesli v Torino. Od 10. aprila do 23. maja letos bo prvič po desetih letih znova postavljen na ogled. 2. maja bo na ogled relikvije v Torino poromal tudi papež Benedikt XVI.

Nalaganje
Nazaj na vrh