Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hlod gorskega javorja rebraša na licitaciji dosegel skoraj 10 tisoč evrov

Za vas piše:
M. M.
Objava: 27. 02. 2024 / 13:22
Oznake: Dogodek, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2024 / 08:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hlod gorskega javorja rebraša na licitaciji dosegel skoraj 10 tisoč evrov
Licitacija na Podgorski cesti v Slovenj Gradcu. FOTO: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Hlod gorskega javorja rebraša na licitaciji dosegel skoraj 10 tisoč evrov

Letošnja licitacija vrednejših sortimentov lesa na Koroškem je bila po zbrani količini druga največja doslej. Čeprav organizatorji, ki zaznavajo rahlo ohlajanje trga, ocenjujejo, da je bila kakovost lesa najboljša doslej, se to ni toliko pokazalo pri ponujenih cenah. Se pa ob letošnji licitaciji postavlja vprašanje, kako bo z njo v prihodnjih letih.

Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline je dejal, da je bila 18. licitacija vrednejših sortimentov lesa uspešna. Na zemljišče ob Podgorski cesti je 760 lastnikov večinoma iz Slovenije, pa tudi iz Avstrije, Hrvaške in BiH, pripeljalo 6854 hlodov v skupni izmeri 7153 kubičnih metrov. Na lanski so denimo zbrali nekaj manj kot 10.000 kubičnih metrov hlodovine.

Gorski javor iz Bosne in Hercegovine

Na licitaciji je 56 kupcev iz 11 držav oddalo skoraj 23 tisoč ponudb. Največ kupcev je bilo iz Slovenije, skupno 18, več kot deset kupcev jih je bilo tudi iz Avstrije in Italije, je poročala STA. Tudi letos je najvišjo ceno dosegel hlod gorskega javorja rebraša, ki ga je tokrat pripeljal lastnik pripeljal iz BiH, kupec iz Italije pa je zanj ponudil 6500 evrov za kubični meter ali 9960 evrov za cel hlod.

Hlod gorskega javorja rebraša je bil prodan za 9960 evrov. FOTO: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Lani ponudila najvišjo ceno, letos ju ni bilo

Jeromel je pojasnil, da je to precej pod cenami preteklih let, »verjetno pa tudi sortimenti te vrste tokrat niso bili tako kakovostni kot v preteklih letih.« Dodal je še, da na licitacijo nista prišla dva tuja kupca, ki sta doslej vsako leto ponujala najvišje cene. Od enega imajo informacijo, da še ni uspel prodati lanskoletne količine furnirja.

Tudi na drugem mestu gorski javor, na tretjem pa smreka

Drugi najdražji hlod je bil prav tako hlod gorskega javorja rebraša. Lastnik z območja Trbovelj bo zanj dobil nekaj manj kot 8400 evrov. Tretje mesto na licitaciji po višini zneska je dosegla smreka. Njen lastnik iz slovenjgraške občine bo zanjo prejel nekaj manj kot 7000 evrov.

Z licitacijo se dviga vrednost lesa

V. d. generalnega direktorja direktorata za gozdarstvo in lovstvo na kmetijskem ministrstvu Gregor Meterc je na novinarski konferenci povedal, da cene posekanega lesa trenutno padajo. K vrednosti veliko prispevata genetika in tudi nega gozda, za kar država tudi namenja sredstva, je poudaril Meterc, ki pravi, da ministrstvo licitacije lesa podpira, saj se z njo dvigne vrednost lesa.

V prvem krogu letošnje licitacije je bilo prodanih prek 90 odstotkov ponujene hlodovine, prodana pa je bila za skupno okoli 2,5 milijona evrov.

Prijave in inšpekcijski nadzori

Organizatorji licitacije na Koroškem sicer že več let iščejo primeren prostor zanjo. V zadnjem obdobju ta poteka na kmetijskem zemljišču ob Podgorski cesti, ki je v lasti sklada kmetijskih zemljišč in gozdov in je dano v najem, hlodovina pa je na zemljišču razstavljena slabe tri mesece. »Letošnje leto smo se srečevali s prijavami inšpektorjem in inšpekcijskim nadzorom, ki še vedno poteka. Dobili smo že eno odločbo, da bi morali v 30 dneh ta les odstraniti, ker uporabljamo to površino v nasprotju z občinskim prostorskim načrtom,« je povedal Jeromel, ki pričakuje, da bodo od kmetijske inšpekcije dobili tudi kazen.

Podžupan: Lokalna skupnost je pri prostorskem načrtovanju omejena

Slovenjgraški podžupan Peter Pungartnik je na novinarski konferenci povedal, da občina že dolgo skuša zagotoviti prostor, a doslej rešitve še niso našli. Glede prostorskega načrtovanja pa, da je to eno najbolj zahtevnih opravil lokalne skupnosti, pri kateri pa je ta tudi omejena.

Kupi v trgovini

Zapestnica desetka - lesena
Zapestnice
2,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh