Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Holokavst izmišljija judov?

Objava: 27. 01. 2010 / 11:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Holokavst izmišljija judov?

Kritika izjave o holokavstu poljskega pomožnega škofa Pieroneka

Na Poljskem je te dni, pred spominskim slavjem ob 65. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča v Auschwitzu, za razburjenje poskrbela izjava pomožnega škofa iz Sosnowiec, Tadeusza Pieroneka, o holokavstu. V pogovoru na italijanskem spletnem portalu www.pontifex.roma je zapisal, da so judje holokavst uporabljali kot 'propagandno orožje'.

V pogovoru za dnevnik 'Rzeczpospolita' je Pieronek svojo izjavo takole utemeljil: po njegovih besedah žrtve izničevalne politike nacistov niso bili le judje, in kakršna koli drugačna razlaga je manipuliranje z zgodovino.

Poljski pomožni škof pa ostro zavrača izjavo, ki so mu jo pripisali na omenjenem spletnem portalu, češ da je holokavst zgolj 'izmišljija judov'. Kot trdi, je želel le pojasniti, da sam izraz 'holokavst' izvira od Nobelovega nagrajenca za mir, Elieja Wiesela. Spornega pogovora škof ni avtoriziral, je izjavil na poljski televiziji. Kljub temu nima namena vlagati kakršne koli tožbe zaradi objave.

Evropski judovski kongres (EJK) je izjave nekdanjega glavnega tajnika Poljske škofovske konference, ki so zaokrožile po spletu, označil kot 'temelj globoko zakoreninjenega antisemitizma', ki naj bi bil še vedno prisoten med nekaterimi katoliškimi duhovniki v Evropi. Ameriški judovski odbor (AJO) pa je izrazil zahtevo, da bi moral krakovski kardinal Stanislaw Dziwisz škofu Pieroneku, ki živi v Krakovu, izreči disciplinski ukrep.

Predsednik EJK, Moshe Kantor, je Pieronekove pripombe označil kot 'hujskaške' in 'nesprejemljive'. Pri Ameriškem judovskem odboru pa so še komentirali, da bi morala katoliška Cerkev in Vatikan tovrstne 'škodljive laže' čimprej obsoditi.

Škof Pieronek vodi krakovsko komisijo za razglasitev papeža Janeza Pavla II. za blaženega ter komisijo za konkordat pri Poljski škofovski konferenci. Upokojeni pomožni škof iz južnopoljske škofije Sosnowiec je bil med leti 1998 in 2004 rektor Papeške teološke akademije v Krakovu, od leta 1983 do 1998 pa glavni tajnik Poljske škofovske konference.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh