Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Homilija narodnega voditelja za pastoralo zdravja ob svetovnem dnevu bolnikov na Brezjah

Objava: 11. 02. 2005 / 13:29
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Homilija narodnega voditelja za pastoralo zdravja ob svetovnem dnevu bolnikov na Brezjah

Vsakoletni dan bolnikov je posebej lepa prilika, da vsi razmislimo o pomenu pomoči bolnikom in s tem v zvezi tudi ovrednotimo pomen verske pomoči bolniku.

Dragi bratje in sestre!

S to daritvijo svete maše želimo prisluhniti želji Cerkve in svetega očeta, da bi se letošnjemu svetovnemu dnevu bolnikov, ki ga danes obhajamo, kot krajevna Cerkev pridružili v molitvi za naše trpeče brate in sestre. Izbrani kraj za letošnjo slovesnost je Marijino svetišče v Yaounde (Kamerun) v Afriki. Tudi za to priložnost je papež napisal posebno pismo, kjer se obrača na vse človeštvo s prošnjo, naj pomaga v preprečevanju širjenja in zdravljenju aidsa, ki najbolj ogroža prav ta kontinent. Vsakoletni dan bolnikov je posebej lepa prilika, da vsi razmislimo o pomenu pomoči bolnikom in s tem v zvezi tudi ovrednotimo pomen verske pomoči bolniku. Človek hrepeni po zdravju, verni odkrivajo njegov pomen v luči Kristusovega evangelija, ki tudi v bolezni in trpljenju daje upanje, meni papež.

Nekaj nerešljivih vprašanj s katerimi se ukvarja človek tudi danes: Zakaj umreti? Zakaj je treba trpeti? Zakaj bolečina? Zakaj bolezen? Odgovore na nerešena težka vprašanja je moč najti v krščanstvu. In ta je: Kristus križani, mrtvi in vstali! Površno gledano je to lahko le suh katekizemski odgovor. V globljem razmišljanju in pojmovanju velikonočnega misterija, pa se nam za vsem dogodkom razodeva ljubezen, v kateri je življenjska moč neskončnosti in večnosti in se preliva v človeška srca. Ta ljubezen nas nagovarja, da jo v vseh življenjskih obdobjih in različnih okoliščinah in dogodkih posnemamo. Darovana ljubezen tudi v trpljenju in bolečini zapuščenosti daje nov pogled na novo rojstvo za življenje, ki ne mine. V Janezovem evangeliju beremo, da bo Tolažnik prišel in ostal med nami. Sveti Duh je resnični Tolažnik. Resnica o našem bivanju se v njem zlije z večno resnico: samo po križu je resnična zmaga mogoča.
Danes smo še posebej povabljeni, da se ozremo v Kristusov trpeči obraz na križu in ga zremo, da bi v tem zrenju odkrili smisel svojega življenja. Križ je skrivnost, pa vendar ne tako velika, da v njem ne bi mogli odkriti pot odrešenja. Tudi Marija, žalostna Mati, je nemo zrla v križ in tako odkrila njegovo neskončno moč ljubezni.

V letošnji postni poslanici nas papež posebej opozarja na starejše ljudi. V Svetem pismu je starost predstavljena kot Božji dar. Naloga vseh vernih je, še posebej na Zahodu, da skrbijo za stare in prisluhnejo njihovim potrebam. Tudi v starosti se človek še posebej srečuje z danostjo veličine v razumevanju skrivnosti Kristusovega križa, ki tudi tukaj daje smisel življenju. Tako se more človek v starosti bolj usmeriti k trajnemu in bistvenemu, ki ne mine.
Iz skrivnosti križa in trpljenja je rojena tudi evharistija. Letos obhajamo leto evharistije. Geslo dneva bolnikov pri nas je: Evharistija, zdravilo za življenje in upanje! Posebno v bolezni in trpljenju nam je uživanje njegovega telesa milost, ki je ne bomo nikdar mogli doumeti. Zato smo letos povabljeni, da se v molitvi in premišljevanju bližamo Kristusu in ga predvsem častimo skritega v tej veliki skrivnosti. Še posebej blizu bi moral biti vsakemu bolniku, ki ga z vero in ljubeznijo pogosto prejema. Dan nam je tudi kot sveta popotnica, ki nas bo spremljala na poti v večnost. Tudi za to milost prosimo in molimo. Kako osrečujoča je misel, da ob koncu življenja nismo sami, z nami je Kristus.

Pri daritvi maše se bomo spomnili s hvaležnostjo in prošnjo za Božji blagoslov vseh, ki so v službi bolnikov in zanje na različne načine skrbijo. Naj pri delu posnemajo Kristusa usmiljenega Samarijana. Spomnili se bomo tudi papeža in prosili za njegovo zdravje.

Bratje in sestre, zbrani smo v svetišču Marije Pomagaj, ki že toliko let spremlja naš narod in našega vernega človeka in je naša velika srednica in priprošnjica pri Bogu. Ona, ki je Zdravje bolnikov in Tolažnica žalostnih naj še naprej podpira vse, ki se bodo k njej zatekali, saj še nikoli ni bilo slišati, da bi koga zapustila, ki je pod njeno varstvo pribežal in jo pomoči prosil. Amen!

dr. Jože Štupnikar

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh