Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hongkong: duhovnik protestira zaradi zapornih kazni za opozicijo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 01. 2022 / 11:43
Oznake: Cerkev, Družba, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2022 / 11:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hongkong: duhovnik protestira zaradi zapornih kazni za opozicijo
Hongkong je bil nekdaj britanska kolonija. FOTO: Vatican Media

Hongkong: duhovnik protestira zaradi zapornih kazni za opozicijo

Katoliški duhovnik Franco Mella je minuli konec tedna začel protestirati zaradi več kot leto dni trajajočega pripora oz. preiskovalnega zapora za okoli 30 članov demokratičnega gibanja v Hongkongu.

S svojim »sedečim protestom« pred zaporom Lai Chi Kok želi 73-letni Mella, po rodu Italijan, po navedbah avstrijskega Kathpressa izkazati svojo solidarnost z zaporniki. Omenjene može in žene so zaprli pred dvanajstimi meseci zaradi organizacije neuradnih predvolitev poleti 2020 pred pozneje prestavljenimi parlamentarnimi volitvami. Zaporniki so obtoženi kršenja zakona o narodni varnosti, ki ga je Kitajska sprejela sredi leta 2020.

»Pomembno je, da glasno izgovorimo svoje mnenje in da ne nadaljujemo svojih življenj, kot da se ni nič zgodilo,« je za medije pojasnil p. Mella, član reda »Papeškega inštituta za zunanje misijonarje«. Izmed sprva 53 aretiranih so jih doslej nekaj izpustili na podlagi plačane varščine, več kot 30 pa je še vedno zaprtih.

Pomembno je, da glasno izgovorimo svoje mnenje in da ne nadaljujemo svojih življenj, kot da se ni nič zgodilo.

Mellovo dejanje je po sprejemu zakona o varnosti eden izmed odtlej izjemno redkih protestov v Hongkongu. Leta 2021 je p. Mella organiziral tiho gladovno-molitveno stavko pred zaporom Lai Chi Kok kot protest proti zaprtju katoliškega založnika zdaj že ukinjenega pro-demokratičnega časnika Apple Daily, Jimmyja Laia. Kitajska na območju Hongkonga zatira sleherno demokratično gibanje in je ob vrnitvi nekdanje britanske kolonije pod svoje okrilje dejansko ukinila dotlej veljavno načelo »ena država, dva sistema«, ki bi sicer Hongkongu omogočalo malce širšo avtonomijo.

Neuradnih volitev se je udeležilo več kot 660.000 prebovalcev Hongkonga, ki so s prepričljivo večino podprli demokratske kandidate. Na uradnih volitvah decembra 2020 je bila volilna udeležba 30-odstotna, najnižja v dosedanji zgodovini Hongkonga. Za 20 prostih mest v 90-članskem parlamentu so bili izbrani le »domoljubni« kandidati, ki jih je izbrala Kitajska.

Nalaganje
Nazaj na vrh