Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrvaška in srbska Cerkev za spravo

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 13. 06. 2012 / 10:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Hrvaška in srbska Cerkev za spravo

Srbski pravoslavni patriarh Irinej I. je obiskal Zagreb.

Srbski pravoslavni patriarh Irinej I. je med svojim zgodovinskim obiskom Zagreba Hrvaško in Srbijo pozval k spravi. Patriarh se je minuli konec tedna v tamkajšnji škofovski rezidenci sestal z zagrebškim kardinalom Josipom Bozanićem. V skupni izjavi po pogovoru sta oba cerkvena dostojanstvenika med drugim pozvala k spoštovanju pravic hrvaške manjšine v Srbiji in srbske manjšine na Hrvaškem.

Po navedbah hrvaških medijev patriarh Irinej I. in kardinal Bozanić ugotavljata, da problemi iz preteklosti še vedno predstavljajo ovire na skupni poti. Tako v hrvaški kot tudi v srbski družbi naj bi ljudje kazali premalo razumevanja za sosednjo deželo. Cerkvena voditelja sta spregovorila tudi o zločinih iz obdobja komunizma in o potrebi po priznanju in počastitvi grobov vseh žrtev.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je obisk patriarha Irineja I. označil kot pomemben ekumenski dogodek, ki prispeva k miru in prijateljstvu med narodi in religijami. Njegova dežela bo varovala verske pravice pravoslavnih državljanov, je poudaril Josipović med srečanjem s patriarhom.

Irinej I. je pred tednom dni v Zagrebu blagoslovil novo stavbo srbske pravoslavne šole. Med obiskom na Hrvaškem so ga spremljali trije člani Svetega sinoda, vodilnega telesa srbske pravoslavne Cerkve.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh