Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrvaška: huda prometna nesreča avtobusa s poljskimi romarji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 08. 2022 / 15:26
Oznake: Družba, Nesreča, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2022 / 09:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hrvaška: huda prometna nesreča avtobusa s poljskimi romarji
Vseh 32 potnikov, ki so nesrečo preživeli, naj bi bilo poškodovanih, od tega 19 huje. FOTO: Vatican Media

Hrvaška: huda prometna nesreča avtobusa s poljskimi romarji

Dvanajst oseb je izgubilo življenje, ko je avtobus s poljskimi romarji na Hrvaškem davi zapeljal z avtoceste in končal v obcestnem jarku, okoli 60 kilometrov pred Zagrebom.

Vseh 32 potnikov, ki so nesrečo preživeli, naj bi bilo poškodovanih, od tega 19 huje, poroča britanski BBC. Na romanju v organizaciji katoliške Bratovščine svetega Jožefa so bili tudi trije duhovniki in šest redovnic, potovali pa so v Medžugorje. Po navedbah poljskega zunanjega ministrstva so bili vsi potniki državljani Poljske. Vsi so bili romarji, predvsem iz mest Radom in Sokolov v pokrajini Mazoviji, kjer je tudi poljska prestolnica Varšava.

Poljski minister za zdravje Adam Niedzielski in namestnik ministra za zunanje zadeve Marcin Przydacz sta zaradi nesreče že na poti na Hrvaško.

Nesreča se je zgodila okoli 5.40, ko je njihov avtobus zapeljal z avtoceste A4 med odsekoma Breznički hum in Komin v smeri Zagreba. Poljski minister za pravosodje in glavni državni tožilec sta varšavskemu tožilstvu naročila, naj začne preiskavo vzroka tragedije, poljski minister za zdravje Adam Niedzielski in namestnik ministra za zunanje zadeve Marcin Przydacz pa sta se zaradi nesreče odpravila na Hrvaško.

FOTO: WorldNews24/zajem zaslona

Sprva so poročali o enajstih smrtnih žrtvah, pozneje pa je v bolnišnici umrla še ena oseba. »Nekateri poškodovani potniki se še vedno borijo za življenje,« pa je v izjavi za javnost povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Kot poroča STA, so poškodovane prepeljali v bolnišnice v Varaždinu, Zagrebu in Čakovcu.

Po navedbah poljskega zunanjega ministrstva naj voznik ne bi bil med smrtnimi žrtvami.

Po navedbah poljskega zunanjega ministrstva naj voznik ne bi bil med smrtnimi žrtvami, vendar to še ni potrjeno.

Hrvaški premier Andrej Plenković je izrazil sožalje družinam žrtev in v objavi na družbenem omrežju Twitter dodal, da si hrvaške reševalne službe po svojih najboljših močeh prizadevajo za pomoč ponesrečenim.

Kot še spominjajo pri STA, se je doslej najhujša prometna nesreča avtobusa na hrvaških cestah zgodila 7. septembra 2008, ko je v nesreči slovaškega avtobusa na avtocesti blizu Gospića umrlo 14 ljudi, 22 pa je bilo poškodovanih.

Sožalje Pahorja in Goloba

Poljski sta sožalje prek družbenega omrežja Twitter izrekla tudi slovenski predsednik Borut Pahor in premier Robert Golob.

Pahor je v svojem imenu in imenu državljanov Slovenije izrazil sožalje poljskemu predsedniku Andrzeju Dudi, obenem pa je Hrvaški izrekel iskreno zahvalo za ukrepanje in pomoč ob nesreči ter vsem poškodovanim zaželel hitro okrevanje, Golob pa je sožalje izrazil poljskemu kolegu Mateuszu Morawieckemu ter izraze globokega sočutja je namenil vsem družinam preminulih.

Nalaganje
Nazaj na vrh