Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež mladim v Medžugorju: zaupajte v Jezusa in iščite mir

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 08. 2022 / 00:30
Oznake: Cerkev, Mladi, Papež, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2022 / 20:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež mladim v Medžugorju: zaupajte v Jezusa in iščite mir
V Medžugorju se je v teh dneh na tisoče mladih zbralo na vsakoletnem mednarodnem festivalu mladih »Mladifest«. FOTO: Vatican Media

Papež mladim v Medžugorju: zaupajte v Jezusa in iščite mir

Papež Frančišek je poslal sporočilo udeležencem mednarodnega festivala mladih v Medžugorju, tradicionalnega Mladifesta, in mlade spodbudil, naj sprejmejo Jezusovo povabilo, odprejo svoja srca in zaupajo v Boga, ki jim lahko nudi tolažbo in mir.

V Medžugorju se je v teh dneh več deset tisoč mladih iz okoli 70 držav zbralo na vsakoletnem, tokrat že 33. mednarodnem festivalu mladih »Mladifest«, ki ga v tem priljubljenem romarskem središču letos prirejajo med 1. in 6. avgustom, poroča spletni portal Vatican News.

Koledar dogodkov vključuje bogoslužja, molitvena bdenja, procesije, češčenje, pričevanja, pa tudi koncerte in ples kot čas za obnovo in poživitev duhovnega življenja mladih.

FOTO: Vatican Media

Zaupajte v Jezusa

Papež je mladim poslal sporočilo, ki ga je zbranim udeležencem prebral nadškof Aldo Cavalli, apostolski vizitator za župnijo Medžugorje. Frančišek je mlade spomnil na temo letošnjega praznovanja: »Učite se od mene in našli boste počitek svojim dušam« (Mt 11,29), ob tem pa pojasnil, da Jezus te besede namenja vsem ljudem, ki so utrujeni in zatirani, saj razume, kako težko je lahko življenje s svojimi ranami, bremeni, krivicami in skrbmi, ki jih nosimo v svojih srcih.

V temnih časih se običajno zapremo vase, vendar bomo iz temnega obdobja izstopili le v primeru, če bomo odprli svoje srce Jezusu, tistemu, ki nas resnično ljubi.

Jezusovo sporočilo vsem nam je, naj Mu zaupamo in se Nanj zanesemo, je dejal papež, kar pa pogosto ni lahko, saj se v temnih časih običajno zapremo vase, vendar bomo iz temnega obdobja izstopili le v primeru, če bomo odprli svoje srce Jezusu, »tistemu, ki nas resnično ljubi«.

Ljubite drug drugega

Kot pravi Jezus, je zapisal papež, »vzemite nase moj jarem in učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen, in našli boste počitek svojim dušam«. Tako je mlade spodbudil, naj postanejo Jezusovi učenci in dediči Njegove obljube miru.

Če bodo tako ravnali, bodo odkrili Božjo voljo zase. Jarem, o katerem govori Jezus, je zakon ljubezni, je pojasnil sveti oče, zapoved, ki jo je zapustil svojim učencem: ljubite se med seboj, kakor sem vas jaz ljubil (Jn 15,12). Pravo zdravilo za človeške rane je namreč način življenja, ki temelji na medsebojni ljubezni in ima korenine v Božji ljubezni.

FOTO: Vatican Media

Pogum za ponižnost

Papež je še opozoril, da se lahko od Jezusa učimo, če hodimo skupaj z njim in sledimo njegovemu zgledu. Jezus je Učitelj, ki drugim ne nalaga bremen, katerih sam ne nosi, saj se obrača k ponižnim in ubogim, kot je sam postal ubog in ponižen.

To pomeni, da moramo tudi mi biti ponižni ter prepoznati svojo nevednost in ponos, zaradi katerih verjamemo, da lahko vse naredimo z lastnimi močmi, je poudaril papež, medtem ko je potreben pogum, da ravnamo drugače ter odpremo svoja srca, oči in ušesa, da bi sledili Gospodu in ga posnemali.

Vedno bolj se zavedajmo, da smo poklicani biti Božji otroci, drug drugemu bratje in sestre.

Resničen počitek in mir

Papež je mlade pozval, naj se ne bojijo prinesti vsega, kar nosijo v svojem srcu, k Jezusu, ki jim lahko ponudi resničen počitek in mir.

Povabil jih je, naj sledijo zgledu preblažene Device Marije, ki jih bo vodila k Jezusu in jim pomagala rasti v medsebojnem sočutju, ko se vedno bolj zavedamo, da smo poklicani biti Božji otroci, drug drugemu bratje in sestre.

FOTO: Vatican Media

Ljubeča Marijina skrb

Na koncu je papež mlade zaupal ljubeči skrbi naše nebeške Matere, »da bi po njeni priprošnji in zgledu prevzeli blag in lahek jarem hoje za Kristusom: »Naj vas pogled Boga Očeta, ki vas ljubi vsakega posebej, spremlja vsak dan, da boste lahko v odnosih z drugimi priče miru, ki ga boste prejeli v dar.«

Pri slovesnem bogoslužju ob odprtju Mladifesta je somaševalo 483 duhovnikov.

Devet škofov na odprtju Mladifesta

Ponedeljkovega slovesnega odprtja Mladifesta, na katerem so bile predstavljene in blagoslovljene zastave sodelujočih držav, se je udeležilo devet škofov, med njimi predsednik Španske škofovske konference kardinal Juan Jose Omella, papežev odposlanec v Medžugorju nadškof Aldo Cavalli in nadškof Tirane Arjan Dodaj, krajevni škof Mostarja Petar Palić, pomožni škof ukrajinske škofije Harkov-Zaporožje Jan Sobilo, škofje s Poljske in Irske ter Amaury Medina Blanco, predstavnik apostolske nunciature za Bosno in Hercegovino. Somaševalo je 483 duhovnikov, je ob koncu bogoslužja sporočil krajevni duhovnik Marinko Sakota.

Mladifest poleg obletnice prikazovanj velja za vrhunec leta v Medžugorju. Petdnevni dogodek od leta 1989 prirejajo avgusta vsako leto. V središču dogajanja je duhovni program: udeleženci se vsak večer zberejo pri bogoslužju, čez dan pa prisluhnejo predavanjem, katehezam in pričevanjem, se udeležujejo procesij in evharističnih češčenj ter molijo križev pot.

Nalaganje
Nazaj na vrh