Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrvaške priprave na papežev obisk potekajo po načrtu

Objava: 19. 04. 2011 / 07:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Hrvaške priprave na papežev obisk potekajo po načrtu

V Vatikanu so že potrdili program papeževega obiska v Zagrebu v začetku junija.

Priprave na obisk papeža Benedikta XVI. 4. in 5. junija letos na Hrvaškem potekajo po načrtu, včeraj pa so tudi v Vatikanu objavili uradni program apostolskega potovanja svetega očeta k našim vzhodnim sosedom. To bo papeževo 19. potovanje izven Italije in prvo mednarodno potovanje v letošnjem letu, ki bo sovpadalo z narodnim dnem hrvaških katoliških družin.

Kot poročajo pri Radiu Vatikan, bo Benedikt XVI. na zagrebško letališče Pleso prispel v soboto, 4. junija, okrog 11. ure dopoldne. Sledil bo obisk predsedniške palače v Zagrebu in srečanje s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem. Na apostolski nunciaturi v Zagrebu se bo sestal s premierko Jadranko Kosor. Ob 18. uri in 15 minut se bo začelo srečanje s predstavniki civilne družbe, predstavniki političnega, akademskega, kulturnega in podjetniškega življenja, z diplomatskim zborom in verskimi voditelji. Papež bo zbrane tudi nagovoril. Zvečer ob 19. uri in 30 minut pa bo na zagrebškem trgu Bana Josipa Jelačiča potekalo molitveno bdenje z mladimi, tudi zanje bo papež pripravil kratek nagovor.

V nedeljo, 5. junija, s pričetkom ob 10. uri, bo papež daroval sveto mašo na zagrebškem hipodromu. Opoldne bo z verniki molil angelovo češčenje. Popoldne ob 17. uri se bodo v zagrebški katedrali Marijinega vnebovzetja in sv. Štefana začele večernice, ki jih bo Benedikt XVI. molil skupaj s škofi, duhovniki, redovniki, redovnicami in semeniščniki. Sledil bo papežev nagovor. Sveti oče bo prav tako molil na grobu bl. Alojzija Stepinca. Pred povratkom v Vatikan bo Benedikt XVI. obiskal še zagrebškega nadškofa, kardinala Josipa Bozanića.

V času papeževega obiska na Hrvaškem bo na prireditvah sodelovalo okoli dva tisoč mladih prostovoljcev. Program na zagrebškem hipodromu pripravlja šeststo glasbenikov in drugih umetnikov. Vaje so se po navedbah predstavnikov Hrvaške škofovske konference pričele že pred mesecem dni. V čast obiska svetega očeta so hrvaški glasbeniki posneli posebej v ta namen napisano skladbo in jo predstavili z video spotom. Naslov pesmi je enak geslu papeževega obiska na Hrvaškem, 'Skupaj v Kristusu'.

Med obiskom bo poskrbljeno tudi za morebitne zdravstvene težave – na prireditvenem prostoru bo v pripravljenosti tristo medicinskih sester in zdravstvenih delavcev, uredili bodo tudi dve bolnišnici na prostem. Na hipodromu bodo urejena tudi prenočišča za okoli dvajset tisoč obiskovalcev.

V skladu z varnostnimi predpisi ob papeževih obiskih je tudi hrvaška policija že pričela z okrepljenim nadzorom na tistih krajih in mestnih predelih v prestolnici, kjer naj bi potekala smer papeževega potovanja, ter v bližini prireditvenih prostorov. Meščane pa svarijo pred lažnimi policisti in identifikacijami.

V hrvaški prestolnici na prvi junijski konec tedna pričakujejo okoli štiristo avtobusov z romarji. Na razpolago bo dva tisoč parkirnih mest, mlade pa prosijo, naj na prizorišče prireditev pripotujejo z vlaki.

Od 4. aprila dalje je na Hrvaškem na voljo tudi posebna znamka v čast papeževemu obisku. Hrvaška pošta je posebne spominske znamke izdala že ob obiskih papeža Janeza Pavla II. v letih 1994, 1998 in 2003.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh