Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrvaški da, Romuniji in Bolgariji ne

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 08. 12. 2022 / 18:24
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2022 / 18:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hrvaški da, Romuniji in Bolgariji ne
Hrvaški premier Andrej Plenković. FOTO: Twitter hrvaške vlade

Hrvaški da, Romuniji in Bolgariji ne

Notranji ministri EU so na današnjem zasedanju v Bruslju potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem 2023, medtem ko so vstop Romunije in Bolgarije zavrnili.

»Vlada je izpolnila svoje strateške cilje, od katerih bodo največje koristi imeli državljani in gospodarstvo,« je na Twitterju zapisal hrvaški premier Andrej Plenković. Nadzor na hrvaških kopenskih in morskih mejah z drugimi članicami schengna bo tako odpravljen 1. januarja prihodnje leto, na letališčih pa 26. marca ob menjavi letalskih voznih redov.

Slovenija podala enostransko izjavo v zvezi z arbitražo

Vstop sosednje države je podprla tudi Slovenija, ki je članica območja brez nadzora na notranjih mejah od leta 2007. Slovenija je ob tem je podala enostransko izjavo, v kateri poudarja, da je meja med Slovenijo in Hrvaško določena z arbitražno razsodbo, ki je končna in obvezujoča. Hrvaška medtem v svoji izjavi zatrjuje, da je razsodba ne obvezuje in da je treba mejo še določiti, je poročala STA.

Slovenija pričakuje dosledno varovanje zunanje schengenske meje 

Slovenska notranja ministrica Tatjana Bobnar je izrazila pričakovanje, da bo Hrvaška dosledno izvajala svoje obveznosti glede varovanja zunanje meje. Slovenska policija se po njenih besedah že vrsto let pripravlja na hrvaški vstop v schengen. Pripravljeno ima strategijo, na podlagi katere bo v okviru t. i. izravnalnih ukrepov zagotavljala nadzor na notranji meji in varnost vsem prebivalcem Slovenije, je še povedala Bobanarjeva.

O sodelovanju policij v prihodnje

Določeno število policistov, ki trenutno varujejo mejo s Hrvaško, bo prerazporejeno na policijske postaje za izravnalne ukrepe. Določeno število policistov pa bo premeščeno na splošne policijske postaje, je pojasnila ministrica. Presojo o tem bo opravila policija.

»Slovenija in Hrvaška že sedaj sodelujeta, imamo tudi skupne patrulje, zagotavljamo varnost vsak na svojem ozemlju in prepričana sem, da se bo to dobro medsebojno sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje.«

Ne Bolgariji in Romuniji

Notranji ministri so medtem zavrnili vstop Bolgarije in Romunije v schengensko območje, Avstrija je glasovala proti članstvu obeh, Nizozemska pa proti članstvu Bolgarije.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je ob tem izrazila razočaranje. »Romunom in Bolgarom sporočam, da si tudi vi zaslužite, da postanete del schengna, zaslužite si dostop do prostega gibanja.«

Češki notranji minister Vit Rakušan je dodal, da Romunija in Bolgarija izpolnjujeta vse pogoje za pridružitev območju brez nadzora na notranjih mejah. Napovedal je, da bo češko predsedstvo razpravo o tem nadaljevalo vse do konca leta, ko bo zaključilo predsedovanje Svetu EU. Tudi švedsko predsedstvo, ki bo sledilo, pa je po njegovih besedah obljubilo, da bo nadaljevalo njihovo delo.


Nalaganje
Nazaj na vrh