Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrvaški osnovnošolci do enega brezplačnega obroka dnevno

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 01. 2023 / 11:51
Oznake: Mladi, Svet, Šola
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2023 / 11:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hrvaški osnovnošolci do enega brezplačnega obroka dnevno
Skoraj polovica hrvaških učencev v šoli ne poje ničesar, je pokazala raziskava. Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Hrvaški osnovnošolci do enega brezplačnega obroka dnevno

Približno 311 tisoč hrvaških osnovnošolcev z današnjim dnem dobiva brezplačen obrok v šoli. Vlada je za ta namen namenila dobrih 544 milijonov kun ali 72 milijonov evrov. A vse šole na to niso pripravljene, poročajo hrvaški mediji.

Kot so minuli teden zagotovili v zagrebški mestni upravi, bodo brezplačen obrok v šoli dobili vsi učenci, ki bodo to želeli. Za nakup opreme za izvedbo vladne uredbe je mestna uprava šolam odobrila skoraj 300 tisoč evrov, poročanje časnika Večernji list povzema STA.

Vse šole ne morejo zagotavljati toplih obrokov

Mesto Zagreb je ustanovitelj 111 rednih osnovnih šol in štirih šol za učence s posebnimi potrebami. Skupno jih obiskuje več kot 56.000 učencev. Vse osnovne šole imajo kuhinjo, a jih 11 od njih nima zmogljivosti za kuhanje toplih obrokov, zato jih bodo morali dostavljati iz drugih osnovnih šol.

Kako je v Splitu in na Reki?

Vseh 13.000 učencev z 29 osnovnih šol, ki spadajo pod splitsko mestno upravo, bo dobilo brezplačen obrok, a ne nujno toplega.

Na Reki je na zagotavljanje brezplačnih obrokov pripravljenih vseh 25 osnovnih šol, ki spadajo pod mestno upravo. Brezplačen obrok v vrednosti desetih kun oziroma enega evra in pol bo dobil vsak izmed dobrih 8000 učencev, ki bo to želel, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Primorsko-goranska županija bo od danes lahko zagotavljal brezplačni obrok za 9437 otrok ali 96,5 odstotka učencev. 

Skoraj polovica otrok v šolah ne poje ničesar

Vlada je ukrep zagotavljanja brezplačnega obroka na hrvaških osnovnih šolah predvidela za drugo polovico šolskega leta 2022/2023, ki se je začela danes, ter za leti 2024 in 2025.

Novi model prehrane v osnovnih šolah so uvedli na pobudo nekaterih profesoric zagrebške pravne fakultete. Raziskava, ki so jo opravile, je pokazala, da 45 odstotkov otrok na Hrvaškem v šoli ne poje ničesar.


Nalaganje
Nazaj na vrh