Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska karitas razdeli več kot 3200 ton hrane letno

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 10. 2022 / 07:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.10.2022 / 07:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska karitas razdeli več kot 3200 ton hrane letno
Povpraševanje po hrani se tudi v Sloveniji v zadnjem obdobju povečuje. FOTO: Slovenska karitas

Slovenska karitas razdeli več kot 3200 ton hrane letno

Danes obeležujemo mednarodni dan hrane, letos pod temo »Nikogar ne puščamo ob strani: boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje«. Da je spoštovanje hrane, njene racionalne pridelave in uporabe ter njeno zagotavljanje najrevnejšim doma in po svetu v okoliščinah tega časa izjemnega pomena, opominjajo tudi v Slovenski karitas.

Karitas na 310 razdelilnih mestih po vsej Sloveniji deli hrano 90.000 revnim osebam. Letno razdeli več kot 3200 ton kupljene in podarjene hrane ter hrane iz Sklada za evropsko pomoč. V zadnjih mesecih je povpraševanje po njej še toliko večje, saj se tudi stiske zaradi splošne draginje, še posebej pa zaradi cen hrane, zelo povečujejo.

Je pa pomenljiv podatek Sursa iz leta 2020, po katerem samo v Sloveniji zavržemo 143.000 ton hrane letno, skupaj z neužitnimi deli.

Karitas na 310 razdelilnih mestih po vsej Sloveniji deli hrano 90.000 revnim osebam. FOTO: Slovenska karitas

Karitas v Sloveniji sodeluje z več kot 80 večjimi trgovskimi centri, številnimi proizvajalci hrane, kmeti in občasno z več kot 100 manjšimi trgovinami ter v njih prevzema hrano tik pred iztečenim rokom, kruh, sadje, zelenjavo, sladice in hitro pokvarljivo hrano, tudi toploteko. »Letno se tako skupaj z darovano hrano posameznikov v različnih akcijah zbere preko 800 ton hrane, kar je dobrodošla dopolnitev pomoči družinam. Skoraj vse delo pri tem opravijo prostovoljci Karitas in delavci preko javnih del.«

Pomoč v Sloveniji: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, SI56 0214 0001 5556 761, Sklic: SI00 930, namen: Pomagajmo preživeti in živeti.

Ob dnevu hrane velja razmisliti tudi o našem obremenjevanju narave, razsipnem ravnanju z viri in stiskami, ki jih hote ali nehote povzročamo drugim ljudem doma in po svetu, ki živijo v pomanjkanju, pozivajo v dobrodelni organizaciji: »Slovenska karitas se prek programov razvojne in humanitarne pomoči letno dotakne življenj več kot 250.000 najrevnejših prebivalcev osrednje Afrike, Madagaskarja, Libanona, Venezuele, Šrilanke in Zahodnega Balkana. Mnogi živijo z enim evrom in največ z enim obrokom na dan. Skupni imenovalec vseh je nepopisna revščina, pomanjkanje možnosti za delo, hrane, vode in zdravstvenih storitev.«

Vsak obrok hrane je dragocen. FOTO: Slovenska karitas

Karitas zato spodbuja dvig spoštovanja ter zavesti o dragocenosti hrane, za kar je odgovoren vsak s svojim ravnanjem in dobrim zgledom. »To lahko konkretno storimo z racionalnim nakupom in naročanjem hrane, primernim hranjenjem in obdelavo, ponovno uporabo hrane, poznavanjem lastnosti hrane, predvsem različnih rokov in načinov podaljševanja uporabe.«

Mednarodna pomoč: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Sklic: SI00 635, namen: Lakota Afrika.

Ob tem še dodajajo, naj odmetavanje ali puščanje hrane postane moralno in etično nesprejemljivo, tako kot je to veljalo nekoč.

 



Nalaganje
Nazaj na vrh