Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrvaški škofje zavračajo ‘težnje k evgeniki’ v predlogu novega zakona

Objava: 13. 07. 2012 / 08:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Hrvaški škofje zavračajo ‘težnje k evgeniki’ v predlogu novega zakona

Načrtovani liberalnejši zakon o oplojevanju z biomedicinsko pomočjo za Hrvaško škofovsko konferenco ni sprejemljiv.

Pred glasovanjem o novem, liberalnejšem zakonu o oplojevanju z biomedicinsko pomočjo na Hrvaškem je tamkajšnja škofovska konferenca objavila ostro izjavo, v kateri hrvaški vladi očita ‘težnje k evgeniki’. Zakon je moralno povsem nesprejemljiv, menijo škofje.

Predlog zakona predvideva, da imajo pravico do oploditve z biomedicinsko pomočjo tudi ženske brez partnerja. Oplojene jajčne celice, ki jih ženskam ne bodo vsadili, ali pa odvzete, vendar ne oplojene jajčne celice, bodo bodisi zamrznili ali pa darovali.

Zakon je osredotočen zgolj na rojevanje zdravih otrok, ugotavlja Hrvaška škofovska konferenca. Škofje zahtevajo širšo javno razpravo in kritično ocenjujejo, da želijo v parlamentu zakon sprejeti še pred začetkom poletnih počitnic. Novi zakon ne upošteva človekovih pravic, saj dopušča uničenje človeškega življenja v obliki oplojenih jajčnih celic. Nerojenemu otroku jemlje pravico do življenja, rojenemu pa ‘pravico do očetovske ljubezni’. Po konvenciji o otrokovih pravicah naj bi to pripadalo vsakemu otroku, so prepričani škofje. Zakon naj bi tudi kršil Hipokratovo prisego, ki naj bi spoštovali vsi zdravniki.

Škofje so ob tem opozorili tudi na akcijo zbiranja podpisov v podporo zaščiti življenja, ki jo je spodbujala tudi Hrvaška škofovska konferenca. Številne cerkvene organizacije so minuli teden grozile z referendumom, če bi novi zakon vendarle sprejeli.

Čeprav se je vlada doslej izogibala izrazito javni podpori, da se izpolni želja po otroku tudi istospolno usmerjenim neplodnim ženskam, pa je o tej temi vedno izrekala precej liberalno stališče. Minister za zdravstvo Rajko Ostojić je na tiskovni konferenci pred nekaj tedni na tovrstno vprašanje odgovoril z besedami: “Gay is OK.” Podpredsednica vlade in ministrica za socialne zadeve Milanka Opaćić pa je dodala, da gre pri novem zakonu zgolj za medicinska vprašanja, torej obravnavo neplodnosti. Zakon o istospolnih partnerskih razmerjih naj bi bil nekaj popolnoma drugega. Poleg tega naj bi istospolno usmerjene ženske imele pravico, da si zakon razlagajo po svoje.

Po predlogu novega zakona naj bi otrok po osemnajstem letu imel pravico, da izve očetovo ime. Dovoljeno naj bi bilo tudi darovanje jajčnih celic. Število dovoljenih oplojenih jajčec naj bi se s tri povečalo na dvanajst. Po petih letih bi imele zdravstvene ustanove pravico, da zamrznjene oplojene ali pa neoplojene jajčne celice darujejo parom, ki ne morejo spočeti lastnih otrok.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh