Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrvaški volivci podprli zakonsko zvezo med moškim in žensko

Objava: 01. 12. 2013 / 20:27
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Hrvaški volivci podprli zakonsko zvezo med moškim in žensko

Razpis referenduma je spomladi zahtevala državljanska pobuda V imenu družine, ki nasprotuje istospolnim porokam.

Hrvaški volivci so na današnjem referendumu po preštetju glasov na 30 % volišč s 64,58 % odločili, da bodo v ustavo vnesli določilo, da je zakonska zveza skupnost moškega in ženske. Tako kažejo prvi neuradni izidi, ki jih je nocoj ob 20. uri objavila hrvaška volilna komisija. Kot poroča STA, je referendum sicer zaznamovala nizka udeležba, najnižja od treh dosedanjih referendumov na Hrvaškem in nižja kot na večini volitev. Slabši odziv je bil zgolj na pomladanskih volitvah za evropski parlament. Do 16. ure je glasovala dobra četrtina vseh volivcev.

Razpis referenduma je spomladi zahtevala državljanska pobuda V imenu družine, ki nasprotuje istospolnim porokam, potem ko je ob podpori katoliške Cerkve in opozicijskih strank zbrala več kot 740.000 podpisov za referendum. V ustavi sedaj zakonska zveza ni definirana, je pa v družinskem zakoniku.

Izid referenduma je obvezujoč ne glede na število volivcev, saj hrvaški zakoni ne predpisujejo najmanjše udeležbe, ki je potrebna za to, da je referendum veljaven. Pred referendumom, na katerem so januarja lani potrdili članstvo Hrvaške v Evropski zvezi, so v saboru spremenili referendumsko zakonodajo in umaknili določilo, po katerem je bil referendum veljaven, če na volišče pride najmanj 50 % vseh volivcev.






Vir: STA / M. M. Š.
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
365 dni z Božjo besedo
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh