Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Snežno neurje med prazniki ohromilo nekatere dele ZDA

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 27. 12. 2022 / 09:18
Oznake: Nesreča, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.12.2022 / 09:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Snežno neurje med prazniki ohromilo nekatere dele ZDA
Mesta so prekrita z debelo snežno odejo. FOTO: FB GMA News

Snežno neurje med prazniki ohromilo nekatere dele ZDA

V zadnjih dneh je večji del Amerike zajelo hudo snežno neurje. Do sedaj je zahtevalo najmanj 50 življenj, od tega 28 samo v mestu Buffalo na severu zvezne države New York. Nekateri ljudje so v avtomobilih obtičali več kot dva dni.

»To še ni konec,« je dejal izvršni direktor okrožja Erie Mark Poloncarz in snežni metež označil za najhujše neurje v našem življenju, kar pove veliko, saj so v Buffalu snežna neurja sicer pogosta.


Predsednik ZDA Joe Biden je dejal, da moli za družine žrtev. Po novem letu bo govoril z guvernerko zvezne države New York Kathy Hochul in ponudil pomoč pri odpravljanju posledic ujme.

Nekateri so umrli med odstranjevanjem snega

V Buffalu in njegovi okolici so trupla žrtev neurja odkrivali v avtomobilih, hišah in po ulicah. Nekateri so umrli med kidanjem snega, drugi pa med čakanjem na zdravniško pomoč. O smrtnih žrtvah zaradi neurja so poročali tudi iz drugih krajev v ZDA.

Najmanj osem ljudi je umrlo v Missouriju, Kansasu in Kentuckyju. V Wisconsinu je ženska padla skozi led v reko, v naselju brezdomcev v Kansasu pa je izbruhnil požar s smrtnim izidom.

Za božič so morali prebivalci prekuhavati pitno vodo, saj so cevovodi zaradi nizkih temperatur počili.


Rekordne temperature

V Casperju v državi Wyoming so v četrtek namerili rekordnih minus 42 stopinj Celzija, rekordi so padali v noči s petka na soboto praktično po vsej vzhodni obali ZDA.

V mestu New York, kjer snega ni bilo, je pa v petek obilno deževalo, so temperature v petek do večera zelo hitro padle - s približno plus 15 stopinj Celzija na minus 13 stopinj, poroča STA.


Močan veter je dajal občutek še večjega mraza

Rekorden veter je zajel goro Washington v New Hampshiru - 240 kilometrov na uro. Sicer pa je po mestih, kot so New York, Atlanta, Washington in Boston, leden veter pihal s hitrostjo najmanj 80 kilometrov na uro.




 

Nalaganje
Nazaj na vrh