Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nesreča v Dolomitih vzela več življenj, v Koebenhavnu mrtvi trije

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 04. 07. 2022 / 10:32
Oznake: Nesreča, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2022 / 11:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nesreča v Dolomitih vzela več življenj, v Koebenhavnu mrtvi trije
Gora Marmolada v italijanskih Dolomitih. FOTO: Wikipedia

Nesreča v Dolomitih vzela več življenj, v Koebenhavnu mrtvi trije

Na gori Marmolada v italijanskih Dolomitih se je včeraj zgodila nesreča, v kateri se je odlomil del ledenika in sprožil plaz. Po zadnjih podatkih je umrlo šest ljudi, najmanj osem pa je bilo ranjenih. V nakupovalnem središču v danski prestolnici Koebenhavn pa so v včerajšnjem strelskem napadu umrli trije.

»Plaz snega, ledu in kamenja je zasul dostopno pot v času, ko je bilo na njej več vrvnih skupin, od katerih je nekatere odneslo,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala predstavnica reševalnih služb Michela Canova.

Visoke temperature usodne

Nesreča se je zgodila dan po tem, ko so na vrhu ledenika zabeležili rekordno visoko temperaturo 10 stopinj Celzija. Strokovnjaki menijo, da naj bi bilo za nesrečo krivo prav nenavadno toplo vreme, povezano z globalnim segrevanjem. V prihodnje bi lahko zaradi tega prišlo do še več podobnih nesreč.

Iskanje žrtev se danes nadaljuje

Državljanstva žrtev oblasti niso sporočile, vendar pa so italijanski mediji poročali, da naj bi bili med njimi tudi tuji državljani. Reševalna služba je aktivirala brezplačno telefonsko številko, na kateri lahko ljudje prijavijo prijatelje ali sorodnike, ki se niso vrnili z izleta na ledenik.

Ledenik Marmolada, imenovan tudi »kraljica Dolomitov«, je največji v gorski verigi Dolomiti in napaja reko Avisio.

V skladu z marčevskim poročilom Medvladnega odbora ZN za podnebne spremembe (IPCC) je taljenje ledu in snega ena od desetih glavnih groženj, ki jih povzroča globalno segrevanje. Po navedbah odbora, bi lahko ledeniki v Skandinaviji, Srednji Evropi in na Kavkazu do konca stoletja izgubili 60 do 80 odstotkov svoje mase, še navaja AFP.

Streljanje v nakupovalnem centru

Včerajšnji strelski napad v Koebenhavnu pa je vzel tri življenja. Izmed smrtnih žrtev sta bila dva najstnika, fant in dekle, oba stara 17 let, in pa 47-letni ruski državljan, ki je živel na Danskem.

Osumljenca so aretirali na parkirišču, nedaleč od nakupovalnega središča, kmalu po napadu, ki se je zgodil okoli 17.30. Domnevni napadalec naj bi bil stari znanec policije, vendar le obrobno. Pred sodnika bo stopil danes.

Priče, ki jih navajajo danski mediji, so opisale, da je osumljenec poskušal prevarati ljudi, češ da je njegovo orožje ponarejeno, da bi jih tako pripravil do tega, da se mu približajo. Po prvih strelih se je proti izhodu iz nakupovalnega središča zgrnilo več kot sto ljudi.

Zadnjemu strelskemu napadu v danski prestolnici so bili priča februarja 2015, ko so islamisti ubili dve osebi in ranili pet ljudi.

Do streljanja je prišlo teden dni po napadu v središču Osla, ki je terjal dve smrtni žrtvi.

Nalaganje
Nazaj na vrh