Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kočevje: država bo pomagala pri sanaciji Melamina

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 10. 06. 2022 / 12:14
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.06.2022 / 12:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kočevje: država bo pomagala pri sanaciji Melamina
Kemična tovarna Melamin v Kočevju. FOTO: melamin.si

Kočevje: država bo pomagala pri sanaciji Melamina

Novi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je ob današnjem obisku v kočevskem Melaminu, ki ga je pred mesecem dni prizadela huda industrijska nesreča, obljubil vso pomoč države pri sanaciji podjetja.

Ponujena pomoč naj bi zagotovila tudi čim hitrejše spremembe prostorskega načrta za morebitno selitev najnevarnejšega dela proizvodnja na drugo lokacijo, poroča STA

Država bo podjetju pomagala pri pridobivanju finančne pomoči, ali iz integralnega proračuna ali pa iz sredstev Evropske unije.

Minister Han se je v izjavi za medije v okviru obiska zahvalil prejšnji ministrski ekipi z ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu, da je takoj po nesreči odšla v Melamin in se zavedala, da je treba ukrepati in pomagati. Z vsemi ukrepi, ki jih je nastavila prejšnja ministrska ekipa, bodo po Hanovih besedah »absolutno nadaljevali«. Država bo podjetju pomagala pri pridobivanju finančne pomoči, ali iz integralnega proračuna ali pa iz sredstev Evropske unije, za kar je prejšnje vodstvo ministrstva že sprejelo nekatere sklepe. Han je zagotovil, da bodo te postopke vodili »v skladu s pravili igre in kar se da hitro«.

Glede selitve najnevarnejšega dela proizvodnje Melamina na drugo lokacijo zunaj naselja, o čemer se trenutno pogovarjajo, se zdi ministru ključno, da se lokalna skupnost in Melamin najprej dogovorijo, kje bo nova lokacija, nato pa bo ministrstvo poskušalo prevzeti vodilno vlogo, da bodo skupaj z ministrstvom za okolje in drugimi čim prej prišli do potrebnih sprememb prostorskega načrta. Novi minister za gospodarstvo se zaveda, da bodo pri selitvi tudi nasprotovanja, vendar si »vsi skupaj v teh krajih želimo obdržati kakovostna delovna mesta, hkrati imeti tudi okolje, ki je sprejemljivo in dobro za življenje, zato moramo narediti vse, da bo zadeva dobro stekla«.

Najnevarnejši del proizvodnje bi bilo po besedah direktorja Srečka Štefaniča na drugo lokacijo mogoče preseliti v dveh ali treh letih.

Direktor Melamina Srečko Štefanič je kot možno zemljišče, ki ga omenjajo v pogovoru za prestavitev najnevarnejšega dela proizvodnje, potrdil lokacijo med Kočevjem in Ribnico, »ob železniški progi«, več pa še ni želel povedati. Po njegovih besedah bi šlo za selitev dela proizvodnje, ki ima epiklorhidrin, ostalo pa po njegovih besedah ni problematično. Proizvodnjo bi bilo mogoče preseliti v dveh ali treh letih.

Direktor Štefanič je še poudaril, da so bili dosedanji znani vplivi nesreče na okolico minimalni: zdaj so dobili tudi, zaenkrat sicer še neuradne, rezultate analiz tal 700 in 2.000 metrov okoli Melamina, »kjer substanc, kot so epiklorhidrin, dietilentriamin in formaldehid, v tleh ni«. 

V podjetju po njegovih besedah trenutno dela od 130 do 140 delavcev, 17 jih je na čakanju, ostali koristijo kompenzacije in dopuste. V soboto bo začela delati kotlovnica, najverjetneje v ponedeljek še obutvena industrija, ki predstavlja okoli pet odstotkov njihove proizvodnje. Štefanič se je zahvalil ministrski ekipi, da ima posluh za podjetje in delovna mesta v njem ter da nadaljuje načrte prejšnje ministrske ekipe.

Nalaganje
Nazaj na vrh