Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Počivalšek: S skupnimi močmi bomo premagali grozno tragedijo [VIDEO]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 13. 05. 2022 / 07:37
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2022 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Počivalšek: S skupnimi močmi bomo premagali grozno tragedijo [VIDEO]
Minister Počivalšek med obiskom podjetja Melamin. FOTO: Twitter

Počivalšek: S skupnimi močmi bomo premagali grozno tragedijo [VIDEO]

Med današnjim obiskom kočevskega podjetja Melamin, v katerem je v včerašnji nesreči po dozdajšnjih podatkih življenje izgubilo pet oseb - tudi tuji državljani - je gospodarski minister Zdravko Počivalšek obljubil vso potrebno pomoč prek programov, ki jih omogoča država.

Pomembno je, da v podjetju čim prej pridejo do ocene škode, o višini katere v tem trenutku še ne morejo govoriti. S strani države pa je na voljo več poti, da bomo podjetju pomagali, je po obisku dejal gospodarski minister. 

Pomoč pri premostitvi morebitnih finančnih težav

»Imamo možnost in pravno podlago, da pomagamo vsem, ki jih doleti industrijska nesreča. S tega naslova lahko pokrijemo do 100 odstotkov škode. Ko govorimo o tem, ne gre zgolj za gradbeno škodo. Gre za škodo, ki jo bodo utrpeli zaradi tega, ker bodo imeli delavci omejeno možnost dela. Dogovorili smo se, na kakšen način bomo pristopili k temu. V vmesnem obdobju bosta SID banka in Slovenski podjetniški sklad v sodelovanju s podjetjem naredila vse, da premostijo morebitne finančne težave. Najbolj pomembno pa je, da se delavcem zagotovijo plače v obdobju, ko bo potekala sanacija v podjetju.« Ob tem je še dodal, da verjame, da bodo s skupnimi močmi v podjetju Melamin premagali grozno tragedijo.


Štefanič: Čaka nas dolgotrajna obnova 

Direktor Melamina Srečko Štefanič je poudaril, da je lepo, da imajo v tem tragičnem trenutku ob sebi prijatelje. »Hitra pomoč je najboljša pomoč. Ministrstvo za gospodarstvo se je tukaj izkazalo s svojimi programi, kako nam pomagati pri izhodu iz te krize. Dragoceni so tudi lokalni programi, ki so v pripravi. Zahvala tudi lokalnim gospodarstvenikom in gospodarstvenikom v branži, konkurentom in partnerjem, ki so nam ponudili pomoč. Iskrena hvala vsem.«

Ostajajo v Kočevju

Štefanič je dodal, da jih čaka dolgotrajna obnova. »Niti ni toliko težava v znanju kot je v času, da spet vzpostavimo delovanje. V današnji krizi so dobavni roki z drugih celin izredno podaljšani, transportni stroški so zelo visoki, elektronske komponente pa so razprodane. To bodo glavni izzivi za vzpostavitev kontrolnih mehanizmov, se pravi kontrolno-procesnih računalnikov v proizvodnji.« Povedal je, da podjetje zaenkrat po zagotovilih župana in ministrstva ostaja v Kočevju.

Arso: Maksimalne vrednosti niso bile dosežene

Predstavnica Arsa Janja Turšič pa je v izjavi za medije dejala, da so takoj po nesreči začeli vzorčenje reke Rinže. Prvi rezultati kažejo, da sta se na dveh merilnih mestih, pred in po čistilni napravi v Kočevju, znašla epiklorhidrin in formaldehid. »Vrednosti teh dveh onesnaževal so takšne, da niso dosegle maksimalne dovoljene vrednosti glede na uredbo o stanju površinskih voda. Danes smo že vzeli nove vzorce in v naslednjem tednu bomo z jemanjem vzorcev nadaljevali.«

Sprva informacije o šestih mrtvih

V eksploziji in požaru v kočevski tovarni Melamin je bilo po zadnjih podatkih skupaj poškodovanih šest oseb, dva huje poškodovana so prepeljali v ljubljanski klinični center.

Direktor družbe Srečko Štefanič je v četrtek zvečer za TV Slovenija dejal, da je eden od huje poškodovanih kasneje umrl, kar je danes zjutraj za STA potrdil tudi poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin. Medtem so v UKC zjutraj na Twitterju zapisali, da sta oba poškodovana, ki se zdravita pri njih, živa, je pa eden v zelo slabem stanju. Zaenkrat je torej v nesreči življenje izgubilo pet oseb.

Do delovne nesreče v Melaminu je prišlo v četrtek okoli 8.30, po prvih domnevah najverjetneje zaradi človeške napake pri prečrpavanju ene od surovin v skladiščni prostor. Eksplozija in požar, ki je sledil, sta močno poškodovala tovarno in delno tudi njeno okolico. Kriminalisti preiskavo vzrokov nesreče sicer nadaljujejo tudi danes.

Vzrok še ni znan

V podjetju vzrok eksplozije še preizkujejo, najverjetneje pa je pri prečrpavanju surovine v skladiščni prostor prišlo do človeške napake zaposlenega pri pretakanju ene snovi v skladiščno posodo z drugo snovjo in sicer dietentriamina v posodo z epiklorhidrinom, je povedal Štefanič. Pri tem je prišlo do eksotermne reakcije in eksplozije, je pojasnil v oddaji Odmevi.

Dodal je, da so bili na ta sicer malo verjeten scenarij že pripravljeni, zato so bile tudi vse ekipe ustrezno pripravljene in so s svojo hitro reakcijo uspešno omejile posledice nesreče na okolje.

Podjetje bo zaenkrat ostalo zaprto, delovale bodo le določene nujne službe v delu podjetja, ki ni bil poškodovan v eksploziji.

Štefanič je pohvalil reakcijo vseh služb, ki so delovale pri reševanju nesreče in v imenu podjetja svojcem žrtev eksplozije izrekel sožalje in jim ponudil podporo. Potrdil je, da bo podjetje zaenkrat ostalo zaprto, delovale bodo le določene nujne službe v delu podjetja, ki ni bil poškodovan v eksploziji. Dodal je, da se na podjetju zavedajo, da bo sanacija izredno zahtevna, zato bodo za pomoč zaprosili na pristojna ministrstva.

Ker gre za visoko tehnologijo, proizvodnje ni mogoče mogli preseliti drugam.

Po Štefaničevih besedah so v podjetju dobavitelje in kupce že obvestili, v kakšnem položaju so se znašli, zdaj pa iščejo rešitve za prihodnost: »Položaj rešujemo tako s partnerji kot s konkurenco. V takih časih si namreč tudi pomagamo.« Ker gre za visoko tehnologijo, proizvodnje ne bodo mogli preseliti drugam.

Že včeraj so željo, da bi jim pomagala tudi država, izrazili obrambnemu ministru Mateju Toninu, danes so jo ponovili gospodarskemu ministru Počivalšku. Zavedajo se, da sta oba ministra v odhajanju, vendar upajo, da bosta o njihovih željah in potrebah seznanila naslednjo vlado, je pojasnil Štefanič.

NIJZ po nesreči občanom Kočevja svetuje previdnost pri uživajo vrtnin

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je po včerajšnji eksploziji in požaru objavil nadaljnja priporočila okoliškim prebivalcem in med drugim izdal priporočilo, naj vrtnine, ki so že primerne za uživanje, na območjih, ki so bila izpostavljena dimu in sajam, zavržejo, ker bi bile lahko onesnažene. Priporočajo tudi, naj občani na prizadetih območjih zavržejo koprene za prekrivanje vrtnin.

Glede uporabe pitne vode svetujejo upoštevanje navodil upravljavca vodovoda.

Poleg tega priporočajo čiščenje vseh površin, ki jih je dosegel dim in so vidno onesnažene s sajami, kot so na primer zunanje okenske police, klopi, mize, stoli, otroška igrala … Za čiščenje priporočajo vodo in detergent. Glede uporabe pitne vode svetujejo upoštevanje navodil upravljavca vodovoda, za lastnike kapnic pa velja, naj pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.

Pred igro otrok na travi in v peskovnikih svetujejo, naj se travo pokosi in zavrže, v peskovnikih pa zamenja mivko. Tlakovane površine, kjer se igrajo otroci, naj se sperejo z vodo. Po igranju otrok zunaj staršem svetujejo, naj bodo pozorni in naj nadzorujejo, da otroci ne dajejo rok v usta in da si po igri temeljito umijejo roke.

Nalaganje
Nazaj na vrh