Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Humanitarna pomoč za Afganistan

Za vas piše:
T. M.
Objava: 22. 08. 2021 / 08:07
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2021 / 08:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Humanitarna pomoč za Afganistan
»Pogajanja s talibani ne pomenijo nikakršnega priznanja nove vlade.« FOTO: Pexels.

Humanitarna pomoč za Afganistan

Evropska unija bo še naprej nudila in celo povečala humanitarno pomoč Afganistanu, je zagotovila von der Leynova, ki je tudi potrdila stike s talibani.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in prvi diplomat EU Josep Borrell so v soboto, 21. avgusta, obiskali sprejemni center za afganistanske sodelavce EU v bližini Madrida. 

»EU mora pomagati ne le tistim Afganistancem, ki so prispeli v Španijo, ampak tudi tistim, ki ostajajo v Afganistanu. EU je trdno zavezana, da bo še naprej podpirala nevladne organizacije, ki delujejo v Afganistanu,« je poudarila von der Leynova. 

Za leto 2021 je EU načrtovala pomoč Afganistanu v višini 57 milijonov evrov, vendar bo to pomoč potrebno povečati. 

»Milijarda evrov sredstev EU za razvojno pomoč v naslednjih sedmih letih je vezana na stroge pogoje, to so spoštovanje človekovih pravic, dobro ravnanje z manjšinami ter spoštovanje pravic žensk in deklet,« je predsednica Evropske komisije zapisala na Twitterju.

Potrjeni stiki s talibani 

Ob tem je potrdila, da je EU v stiku s talibani. »Pogajanja s talibani pa ne pomenijo nikakršnega priznanja nove vlade. Predvsem želimo z vzpostavitvijo stikov olajšati evakuacijo ljudi, ki so sedaj v nevarnosti.«

Sprejemni center, ki so ga španske oblasti uredile v vojaškem letalskem oporišču v bližini Madrida, je »simbol odziva EU in Španije« na krizo. Tako je po poročanju tujih tiskovnih agencij na skupni novinarski konferenci dejal španski premier Pedro Sanchez. Center »predstavlja vrednote evropske enotnosti in solidarnosti. Enotnost med državami članicami in solidarnost s tistimi, ki najbolj trpijo. Španija je tu, ko nas EU potrebuje.« 

»Španija je sprejemni center za afganistanske sodelavce evropskih institucij in člane njihovih družin, ki iz Afganistana bežijo pred morebitnimi povračilnimi ukrepi talibanskega režima, vzpostavila ob vojaškem letalskem oporišču Torrejon de Aroz severovzhodno od Madrida. Sprejme lahko okoli 1000 ljudi. Iz Španije naj bi jih kasneje v okviru porazdelitve bremena prerazporedili po državah članicah. EU naj bi sicer iz Afganistana evakuirala od 400 do 500 afganistanskih sodelavcev in njihovih družin,« poroča STA. 

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh