Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hvaležnost za domače velikonočne dobrote

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 04. 2023 / 11:37
Oznake: Praznik, Velika noč
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.04.2023 / 09:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hvaležnost za domače velikonočne dobrote
Na velikonočno jutro bo po slovenskih domovih mamljivo dišalo. FOTO: Tatjana Splichal

Hvaležnost za domače velikonočne dobrote

Danes je sicer strogi post, a vsi že najbrž razmišljamo o velikonočnih jedeh, ki jih bomo s posebno skrbnostjo pripravili in položili v velikonočno košaro ter jutri odnesli k blagoslovu. V njej bodo gotovo številne lokalne in doma pridelane jedi. Ali smo hvaležni, da imamo ta privilegij, ker lahko domačo velikonočno mizo obložimo s tradicionalnimi slovenskimi živili in jedmi?

Vsak krščanski praznik, še zlasti pa največji med njimi, velika noč, je poseben tudi zato, ker v naših domovih zadiši po domačih dobrotah in jedeh, ki so narejene po izročilu ali receptu naših prednikov, ki so vanje vtkali svoje delo in ljubezen.

Ohranjanje velikonočne kulinarične tradicije

Vsi morda nimamo možnosti, da bi doma pripravili vse velikonočne jedi, a vsak se znajde po svoje. S tem, ko izberemo slovensko potico, kruh, meso, hren, orehe, jajca, mleko, med, vino in druge dobrote za pripravo velikonočne pojedine, naredimo iz prazničnega druženja ob obloženi mizi velik korak k ohranjanju slovenske velikonočne tradicije. »Obenem zelo neposredno prispevamo svoj delež k sooblikovanju in ohranjanju edinstvene prehranske kulture, ki že stoletja povezuje in zaznamuje rodove Slovencev,« pred letošnjimi velikonočnimi prazniki spominjajo na kmetijskem ministrstvu.

Domači pirhi in šunka. FOTO: Tatjana Splichal

Šunka, pirhi, hren …

Velikonočni obed praviloma sestavljajo praznično pobarvani pirhi, domača šunka, hren, domač kruh, potica in še kaj. Velikonočni pirhi govorijo o pomladi, plodnosti, novem življenju in upanju. »Slovenci smo lahko ponosni na Prekmursko šunko, našo zaščiteno dobroto, prekajeno in sušeno mesnino, ki je z znakom »zaščitena geografska označba« uvrščena na seznam zaščitenih slovenskih izdelkov v Evropski uniji. S kakovostjo, izjemnim okusom in značilnim, slast zbujajočim dimastim vonjem lahko lepo oplemeniti praznično mizo. Ob šunki tradicionalno uživamo domač, zelo pekoč hren. Najdemo ga skoraj na vsakem slovenskem zeliščnem vrtu.«

Nepogrešljiva med velikonočnimi jedmi – potica. FOTO: Oton Naglost

Kaj pa potica?

Seveda nismo pozabili na »kraljico« med velikonočnimi jedmi – potico, ki simbolizira Kristusovo krono, ki so mu jo nadeli pred križanjem. Slovenska potica nosi oznako »zajamčena tradicionalna posebnost«, ki naj bi imela enega od naslednjih nadevov: orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto. »Potica sodi v kategorijo prazničnih, obrednih kruhov in je zaradi plemenitega okusa, hranljivosti in ne nazadnje elegantne domačnosti zagotovo pri vrhu znanih tradicionalnih slovenskih jedi,« še spominjajo na kmetijskem ministrstvu.

Ob vsem skupaj smo res lahko hvaležni Nebeškemu Očetu, ki nam daje vse te dobrote. Ob njih pomislimo tudi na tiste, ki živijo v pomanjkanju in prosimo Boga, da jim pošlje svoj blagoslov.

Kupi v trgovini

Novo
Izvoljeni : Štirideset dni z Jezusom
Duhovna rast
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh