Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Želimeljska Hvalnica stvarstva [VIDEO]

Za vas piše:
P. G.
Objava: 04. 10. 2023 / 11:57
Oznake: Frančišek, Mladi, Šola
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2023 / 08:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Želimeljska Hvalnica stvarstva [VIDEO]
FOTO: Zajem zaslona

Želimeljska Hvalnica stvarstva [VIDEO]

Mešani mladinski pevski zbor gimnazije Želimlje je te dni izdal videospot pesmi Hvalnica, ki je nastala po navdihu Hvalnice stvarstva sv. Frančiška Asiškega. O nastanku skladbe in videa sta spregovorila avtor besedila in glasbe Blaž Podobnik ter zborovodkinja Polona Stegu.

Pesem z duhovnih vaj

»Pesem Hvalnica je, kot še kar nekaj drugih, nastala že pred leti, na povabilo voditelja duhovnih vaj v Želimljem, da bi služila kot himna enega od programov duhovnih vaj. Tematska rdeča nit tistega termina se je zgoščala okrog osebe in življenja sv. Frančiška Asiškega, tako da sem se pri ustvarjanju oprl na njegovo Hvalnico stvarstva,« pove Blaž Podobnik, sicer tudi nekdanji dijak Gimnazije Želimlje in avtor albuma Pesmi o nebesih.

Sodobna, a Frančiškova

»Hvalnico, ki sem jo poznal – Hvaljen, moj Gospod, z vsemi tvojimi stvarmi, posebno s soncem, velikim bratom ... in tako dalje – sem prebesedil v svojo govorico, v ritem verza, hkrati pa skušal v njej ohraniti čim več Frančiškovih poudarkov. V odpevu sem uporabil nikogaršnji in hkrati vsem skupni cerkveni jezik – latinščino, da bi poudaril nekakšno kozmičnost, vesoljnost krščanskega sporočila, kakor le-to nenazadnje odzvanja tudi v Frančiškovi hvalnici stvarstva,« pojasnjuje ozadje nastanka.

Neverjetno priljubljena med dijaki

Skladbo je v prejšnjem šolskem letu prepeval Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Želimlje. »Pesem je pevcem takoj prirasla k srcu, zato so jo vedno prepevali iz srca. Večkrat se je zgodilo, da so ob zaključku pevskih vaj kar obsedeli in rekli, da ne bodo odšli, dokler ne bodo zapeli še Hvalnice. Kaj takega se mi v vseh letih vodenja zbora še ni zgodilo,« se čudi zborovodkinja Polona Stegu.

»Besedilo pesmi nas je kar klicalo k vizualizaciji, zato se je porodila ideja o snemanju videa. Snemanje smo načrtovali spomladi. Zaradi deževja smo snemanje dolgo odlašali in komaj našli dva primerna dneva šele tik pred začetkom šolskih počitnic,« pravi.

Večji del videospota je posnet v naravi. FOTO: Zajem zaslona

Med lepotami stvarstva je tudi človek

Ob pesmi in videu razmišlja: »Bog je stvarstvo odel v lepoto, ki nas razveseljuje in v kateri si odpočijemo telo in dušo. Ta lepota nas velikokrat prevzame 'kot ljubezen na prvi pogled'. V stvarstvu pa je tudi veliko takega, česar ne opazimo takoj: fantastični vzorci, raznovrstnost žive narave, fenomenalen kozmični red. Človek v svojem DNK-zapisu nosi najdaljšo 'besedo', zbirko podatkov, ki vsebuje nič manj kot tri milijarde 'črk'. Tudi to dejstvo bi nas moralo osupniti in voditi do spoznanja, da človek ni naključni produkt naključnih procesov, pač pa je kot krona stvarstva ustvarjen po Božji podobi, ustvarjen zelo dobro

Polona Stegu si želi, da bi nam znanje o vsem tem prineslo tudi spoznanje, da je pravzaprav vsak izmed nas čudež, in da bi bilo naše življenje zato »ena sama hvalnica«. Podobnik pa je ob izidu videa izrazil veselje, »da je skladba zaresonirala z mladimi pevci in da, tudi z novim posnetkom in videospotom, zbira mlade in vse ostale k molitvi in zahvaljevanju.«

Nalaganje
Nazaj na vrh