Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hvalnica velikonočni sveči v Župniji Krka [FOTO]

Za vas piše:
J. P.
Objava: 10. 04. 2023 / 10:37
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2023 / 11:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hvalnica velikonočni sveči v Župniji Krka [FOTO]
Prižig velikonočne sveče v Župniji Krka. FOTO: Tatjana Splichal

Hvalnica velikonočni sveči v Župniji Krka [FOTO]

Velikonočni vigiliji, ki uvede v velikonočno praznovanje, zaradi bogate simbolike in bogoslužnega dogajanja pravimo tudi »mati vseh vigilij«. Kako so jo letos slovesno obhajali v Župniji Krka na Dolenjskem?

Velikonočno praznovanje se začne z obredi velikonočne vigilije ali bdenja, ki s slovesnim bogoslužjem uvede v skrivnost Kristusovega vstajenja. Pri tem imajo poseben pomen blagoslov ognja, hvalnica velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Jezusa, in krstno bogoslužje z obnovitvijo krstnih obljub.

Velikonočna vigilija, mati vseh vigilij. FOTO: Tatjana Splichal

Praznovanje velikonočne vigilije se je v Župniji Krka začelo z blagoslovom velikonočnega ognja in prižigom velikonočne sveče pred župnijsko cerkvijo sv. Kozme in Damijana, od koder so jo župnik Dejan Pavlin in številni ministranti nato v slovesnem sprevodu prinesli v cerkev, kjer je tako Luč pregnala temo.

Utrinke z velikonočne vigilije v Župniji Krka je v objektiv ujela Družinina fotografinja Tatjana Splichal. Več njenih fotografij pa si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji (klik za povečavo na prvo fotografijo in nato drsenje s puščico v levo ali desno).

Kupi v trgovini

Iz dolge vigilije
Filozofija in esejistika
13,58€
Nalaganje
Nazaj na vrh