Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ideja za postno kosilo (1)

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 15. 02. 2024 / 13:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2024 / 07:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ideja za postno kosilo (1)
Želimo vam doživeto pripravo na največji krščanski praznik in Bog žegnaj! FOTO: Pixabay

Ideja za postno kosilo (1)

Na pepelnično sredo smo znova vstopili v postni čas, 40-dnevno pripravo na slovesno obhajanje praznika Gospodovega vstajenja.

Obdobje odpovedi in odrekanj se letos začenja razmeroma zgodaj, saj bomo veliko noč obhajali že 31. marca. Kristjani se z odpovedjo določenim razvadam poskušamo približati Bogu in poiskati notranji mir. V Katoliški cerkvi naj bi bili vsi petki – z izjemo slovesnih praznikov – skozi vse leto postni dnevi, vendar številni katoličani tega več ne upoštevajo. Vsaj v postnem času pa še marsikje velja, da se družina vsaj ob petkih tradicionalno odpove mesnim jedem.

Tudi v letošnjem postnem času boste na naši spletni strani našli nekaj predlogov, kaj na postni petek pripraviti za osrednji družinski obrok. Želimo vam doživeto pripravo na največji krščanski praznik in Bog žegnaj!

Vrsto zelenjave lahko tudi prilagodimo. FOTO: Pixabay (fotografija je simbolična)

Zelenjavna pica na listnatem testu

Sestavine (za dva manjša pladnja):

  • 1 zavitek listnatega testa (2 kosa) ali 2 zvitka že razvaljenega testa
  • 1 rdeča in 1 zelena paprika
  • 1 bučka
  • 1 čebula
  • 1 melancan
  • 40 dag sira
  • 4 jajca
  • 3 - 4 žlice kisle smetane

Vrsto zelenjave lahko tudi prilagodimo. Izberemo lahko brokoli, paradižnik, morda šampinjone, koruzo, za marsikoga nepogrešljive olive ... možnosti kombiniranja so neskončne, kajti de gustibus non est disputandum!

Priprava:

Testo razvaljamo v velikosti pekača. 

Vso zelenjavo narežemo na majhne koščke, malo osolimo in zmešamo skupaj. 

Sir na grobo naribamo. 

Testo položimo v rahlo namaščen pekač in ga prepikamo z vilicami. 

Obložimo s polovico zelenjave in polovico sira. 

Jajca stepemo, osolimo in vmešamo kislo smetano. Polovico te mase prelijemo po pici. 

Pečemo približno 20 minut pri 200 stopinjah. 

Medtem ko se peče, pripravimo še drugo polovico. 

Ko je pečeno, počakamo, da se nekoliko ohladi, in narežemo na manjše kose. Postrežemo s skledo listnate solate.

Nalaganje
Nazaj na vrh