Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Indija: Misijonarke ljubezni ostale brez finančne podpore iz tujine

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 12. 2021 / 13:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.12.2021 / 13:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Indija: Misijonarke ljubezni ostale brez finančne podpore iz tujine
Misijonarke ljubezni je leta 1950 ustanovila mati Terezija, ki je leta 1979 prejela Nobelovo nagrado za mir. FOTO: Vatican Media

Indija: Misijonarke ljubezni ostale brez finančne podpore iz tujine

Indijska vlada Misijonarkam ljubezni, redovni skupnosti, ki jo je ustanovila mati Terezija, ni podaljšala dovoljenja za finančno podporo iz tujine.

Indijsko notranje ministrstvo je v svoji utemeljitvi, izdani 25. decembra, navedlo, da omenjena človekoljubna organizacija ne izpolnjuje pogojev za tovrstno financiranje v skladu z indijsko zakonodajo, o čemer smo na kratko poročali že včeraj. Po mnenju kritikov je to nov dokaz hude diskriminacije kristjanov v večinsko hindujski Indiji s strani nacionalistične vlade premierja Narendre Modija.

Nov dokaz hude diskriminacije kristjanov v večinsko hindujski Indiji s strani nacionalistične vlade premierja Narendre Modija?

Vest o nepodaljšanju dovoljenja za tujo finančno podporo je v Indiji izzvala veliko ogorčenja, bojijo pa se tudi, da bi notranje ministrstvo lahko »zamrznilo« vse bančne račune Misijonark ljubezni v Indiji, kar bi usodno vplivalo na več deset tisoč pacientov in zaposlenih, ki bi tako ostali brez hrane in zdravil.

S sedeža Misijonark ljubezni so včeraj sicer pojasnili, da vlada ni zamrznila njihovih računov in da je blokada tujega financiranja začasna, »dokler zadeva ne bo rešena«, dotlej pa ne bodo uporabljali svojih računov za nakazila iz tujine.

FOTO: Vatican Media

Zategovanje pravil

Zakonodajo za uravnavanje tuje finančne podpore človekoljubnim organizacijam v Indiji je lani precej poostrila vlada premierja Modija in s tem povzročila precejšnje težave mnogim tovrstnim mednarodnim ustanovam, ki delujejo v državi. V trenutnem političnem ozračju se verske manjšine soočajo z vedno več ovirami, hindujski nacionalisti pa katoliške organizacije vedno pogosteje obtožujejo prozelitizma.

Kristjani predstavljajo zgolj 2,3 odstotka izmed 1,37 milijarde prebivalcev Indije.

Kristjani in drugi kritiki trdijo, da so trditve o prisilnih spreobrnitvah v krščanstvo lažne, ob tem pa spominjajo, da kristjani predstavljajo zgolj 2,3 odstotka izmed 1,37 milijarde prebivalcev Indije, medtem ko Hindujci predstavljajo neprimerljivo številčnejšo večino, skoraj 80 odstotkov vseh prebivalcev.

Misijonarke ljubezni je leta 1950 ustanovila mati Terezija, ki je leta 1979 prejela Nobelovo nagrado za mir. Redovna skupnost danes pod imenom človekoljubne organizacije vodi zavetišča po vsej Indiji, v katerih na tisoče redovnic pomaga zapuščenim otrokom ter vodi šole, bolnišnice in hospice.

Nalaganje
Nazaj na vrh