Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Inštitut 1. oktober zbral že 8000 podpisov, a se ne ustavlja

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 05. 2023 / 08:21
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2023 / 12:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Inštitut 1. oktober zbral že 8000 podpisov, a se ne ustavlja
Peti vseslovenski upokojenski shod bo v sredo, 31. maja 2023. FOTO: Tatjana Splichal

Inštitut 1. oktober zbral že 8000 podpisov, a se ne ustavlja

Inštitut 1. oktober in Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije nadaljujeta zbiranje podpisov za predlog zakona o dvigu pokojnin, umikata pa namero o vložitvi svojega predloga zakona za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Po besedah Igorja Černoge, koordinatorja zbiranja podpisov za spremembo zakona o dvigu pokojnin, so v Inštitutu 1. oktober v osmih delovnih dneh zbrali že skoraj 8000 podpisov, zbiranje pa nadaljujejo, čeravno je za vložitev zakona v zakonodajni postopek potrebnih 5000 podpisov. »Večje število kot bomo zbrali, večjo pogajalsko moč bomo imeli, bolj nas bodo morali jemati resno,« je poudaril Černoga.

60-dnevni rok poteče 22. junija

Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov sicer poteče 22. junija letos. Po zakonskem predlogu Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije bi pokojnine, nižje od 1000 evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1500 evrov bi bile večje za 10 %, tiste nad 1500 evrov pa za 5 %. Zakon bi veljal do sprejetja nove pokojninske reforme.

Pismo Ursuli von der Leyen

Obenem je Pavel Rupar napovedal »protestni umik« predloga zakona o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, za katerega so začeli zbirati podpise minuli mesec, saj jih je s svojim zakonom prehitela vladna koalicija. V Inštitutu 1. oktober so tudi pisali predsednici Evropske komisije (EK) Ursuli von der Leyen, saj da so medijsko zapostavljeni. Po Ruparjevih trditvah EK stoji za pluralnostjo medijskega poročanja.


Z dvema avtobusoma upokojencev v Bruselj

Inštitut namerava tudi z dvema avtobusoma upokojencev oditi v Bruselj in tam doseči enakopravnost in pravico, če ju ne morejo v Sloveniji, je poročala STA. Hkrati je Rupar izpostavil, da je bil »zaradi sovražnih izjav vladajočih tarča sovražnosti«: po četrtem vseslovenskem shodu upokojencev mu je nekdo razbil okno na avtomobilu, nekdo pa je pljunil njegovega 14-letnega vnuka.

Če kaj rečejo, to storijo, ker se branijo

Černoga je ob tem vladajoče – izpostavil je zlasti ponižujoče besede ljubljanskega župana Zorana Jankovića o upokojencih – pozval, naj se vzdržijo sovražnosti: »Če se bodo oni kot prvi vzdržali sovražnosti, tudi iz naših ust ne bo prišla slaba beseda. Če kaj rečemo, rečemo zgolj zato, ker se branimo.«

Ljudska skupščina

Rupar pa je še povabil na peti vseslovenski protestni shod upokojencev, ki bo v sredo, 31. maja 2023, ob 15. uri na običajnem prizorišču, ljubljanskem Trgu republike. Tokratni shod bo po njegovih besedah precej drugačen od dosedanjih, saj bo, v slogu iniciative Glas ljudstva, potekal v obliki ljudske skupščine – na vprašanja udeležencev bodo odgovarjali tisti predstavniki oblasti, ki se bodo z njimi upali soočiti.

Nalaganje
Nazaj na vrh