Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Četrti protest upokojencev: »Prihaja nov ples – ples poštenih, zavednih Slovencev« [FOTO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 05. 2023 / 17:35
Oznake: Politika, Vlada
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2023 / 20:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Četrti protest upokojencev: »Prihaja nov ples – ples poštenih, zavednih Slovencev« [FOTO]
Po Ruparjevih ocenah se je 4. protestnega shoda upokojencev udeležilo 44.000 ljudi. FOTO: Tatjana Splichal

Četrti protest upokojencev: »Prihaja nov ples – ples poštenih, zavednih Slovencev« [FOTO]

»Prihaja nov ples – ples poštenih, zavednih Slovencev,« je novo pomlad napovedal Pavel Rupar, ustanovitelj Inštituta 1. oktober in organizator današnjega že četrtega vseslovenskega protestnega shoda upokojencev v Ljubljani.

Upokojenci so pozdravili tudi predsednico republike in premierja. FOTO: Tatjana Splichal

Od prejšnjih treh se je današnji shod razlikoval po tem, da se je z običajnega prizorišča na Trgu republike, izpred parlamenta, pomaknil proti predsedniški palači, kjer so desettisoči udeležencev slovenski predsednici Nataši Pirc Musar zapeli podoknico, povezano z zakonom o evtanaziji. »Hočemo življenje, nočemo smrti!« je glasno donelo iz grl upokojencev.

Tiha molitev očenaša tudi za vse, ki se shoda niso mogli udeležiti zaradi bolezni. FOTO: Tatjana Splichal

Protestniki so ob zvoku harmonik in vihranju tisoče zastav pot nadaljevali proti poslopju vlade, pred katerim so zapeli še premierju dr. Robertu Golobu. »Hočemo penzije!« so vzklikali na Gregorčičevi, Rupar pa je Golobu namenil naslednje besede: »Z nami delate slabše kot svinja z mehom!« Od tam so se udeleženci ob skandiranju »Vlada dol!« vrnili na Trg republike.

Zapela je nekdanja pevka legendarnih Avsenikov Jožica Svete. FOTO: Tatjana Splichal

Tam so verni protestniki v tišini zmolili očenaš tudi za tiste, ki na shod niso mogli priti zaradi bolezni. Med množico (po Ruparjevi oceni 44.000 zbranih) je bilo med drugim opaziti akademika prof. dr. Milčka Komelja in znanega socialnega delavca in publicista Francija Donka, s Pavlom Ruparjem pa je na odru zapela tudi nekdanja pevka legendarnih Avsenikov Jožica Svete.

Vihrale so številne slovenske zastave. FOTO: Tatjana Splichal

Rupar je uvodoma prebral pismo murskosoboške upokojenke in vdove, ki je ostala sama z otroki, potem ko se ji je mož smrtno ponesrečil. Sinova sta odšla v Nemčijo, hčerki sta umrli zaradi levkemije, ostala je sama z mizerno pokojnino 370 evrov. Da je takšnih upokojencev še na desettisoče, je opozoril Rupar, da pa so njej vrnili voljo do življenje mnogi, ki se zavzeto borijo za upokojence.

Pavel Rupar je uvodoma prebral pismo murskosoboške upokojenke in vdove, ki je ostala sama z otroki, potem ko se ji je mož smrtno ponesrečil. FOTO: Tatjana Splichal

»Danes smo šli načrtno in nalašč pred predsedniško palačo, kajti Nataša Pirc Musar si je za svetovalko za upokojenske probleme izbrala predsednico krvave in ne srebrne niti Biserko Marolt Meden, ki namesto predlogov za dolgo in dobro življenje predlaga zakon o evtanaziji, to je pomoči pri samomorih,« je izpostavil Pavel Rupar.

Petje slovenske himne. FOTO: Tatjana Splichal

»Spoštovana predsednica, naredili ste strašansko napako pri izbiri, če je seveda to bila vaša izbira in ne izbira stricev, ki so tudi vas predlagali nam v izvolitev. Take svetovalke, kot jo imate vi, bi bil vesel edino Hitler v nemškem rajhu. Ne, gospa predsednica, ne bomo dovolili tega, zahtevamo, da Marolt Medenovo odslovite in se z njo ne pogovarjate v našem imenu.«

Mnogi transparenti so bili naperjeni proti premierju in vladi. FOTO: Tatjana Splichal

Pavel Rupar je odločno dodal: »Izberite si osebo, ki bo svetovala tako, da bo pomagala upokojencem. Izberite si osebo, ki bo delala za dobro in dolgo življenje in ne za hitro in kratko smrt. Vaša dolžnost je, da preprečite tako zakonodajo, ki dopušča neštete zlorabe, v nas pa spodbuja strah, ali sploh še iti k zdravniku, če nam bo dal injekcijo, in pomisleke, kaj sploh je v njej.«

Četrti vseslovenski shod upokojencev se je mirno končal po uri in tričetrt. FOTO: Tatjana Splichal

In še: »Upokojenci zahtevamo svoj denar nazaj! Streznite se, najdite denar in nam ga vrnite! Očitno gre za načrtno uničenje naroda – smo mar pred tihim genocidom? Čas je za upor! Prihodnjič nas bo tu še več, v tej bitki smo mi zmagovalci. Nadaljevali bomo s protesti in se povezali s kmeti, delavci …« Po uri in tričetrt se je četrti vseslovenski protestni shod upokojencev mirno končal.

Več fotografij Tatjane Splichal pa v spodnji fotogaleriji (klik za povečavo na prvo fotografijo in nato drsenje s puščico v levo ali desno).

Nalaganje
Nazaj na vrh