Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Inštrumenti za mlade Svete dežele

Objava: 11. 05. 2009 / 08:52
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Inštrumenti za mlade Svete dežele

Ameriška škofija zbira glasbene inštrumente za mlade v Sveti deželi

V ameriški zvezni državi Arizona člani ene najstarejših in hkrati najmanj poznanih organizacij znotraj katoliške Cerkve zbirajo glasbene inštrumente za otroke na drugem koncu sveta. Sprejemajo katerekoli – Bog lonaj! – razen bobnov, tub in klavirjev. Ti so preveliki in prenerodni za dolgo pot v Sveto deželo.

Vitezi in dame Konjeniškega reda svete grobnice v Jeruzalemu želijo zbrane inštrumente darovati dvema šolama v bližini Amana v Jordaniji, ki ju vodijo katoliške ustanove, da bi bili tamkajšnji učenci lahko deležni tudi inštrumentalnega glasbenega pouka.

Jim Ronstadt, tiskovni predstavnik organizacije, je povedal, da bodo z zbiranjem inštrumentov začeli v mesecu maju, zaključili pa septembra. V Jordanijo naj bi jih odpeljali jeseni, ko se bodo odpravili na vsakoletno romanje organizacije v Sveto deželo.

Letošnje romanje so poimenovali ‘mega-romanje’, vodil pa ga bo kardinal Roger M. Mahony iz Los Angelesa V Kaliforniji. Po Ronstadtovih podatkih se je do sedaj prijavilo 130 romarjev, cilj pa je zbrati 250 ljudi, ki bi Sveto deželo obiskalo med 1. in 12. novembrom letošnjega leta; kdor se bo odločil še za obisk

Zamisel o zbiranju inštrumentov se je članom viteškega reda porodila na lanskem romanju, ko so ob obisku Zarke ugotovili, da na tamkajšnjih šolah ne premorejo enega samega inštrumenta, čeprav imajo na voljo zadosti učiteljev glasbenega pouka. Na obeh šolah se šolajo učenci in dijaki v osnovnošolskih in srednješolskih programih. V šoli na severu Zarke je 675 učencev, od tega 395 deklet.

Mesto Zarka z milijonom prebivalcev leži približno 60 km severno od Amana, vendar tamkajšnji prebivalci niso posebej premožni, saj gre v glavnem za delavce z nizkimi dohodki v majhnih tekstilnih tovarnah. Revno gospodarstvo in odsotnost državne pomoči tako zasebnim šolam ne omogočata visokega standarda, kljub temu pa so učenci in dijaki deležni odlične izobrazbe.

Konjeniški red svete grobnice v Jeruzalemu je viteški red, ki sega v obdobje prvih križarskih vojn, njegova naloga pa je varovanje svete grobnice, kraja, kjer je bil Kristus križan in pokopan. V današnjem jeziku bi to pomenilo podporo in širjenje krščanstva v Sveti deželi, kjer danes kristjani predstavljajo manjšino.

Članstvo v redu s seboj prinaša določene duhovne in časovne obveznosti. Prva izmed njih je dnevna molitev za mir v Sveti deželi. Prav posebej spodbujajo molitev k Mariji, kraljici Palestine. Sveto devico Marijo je leta 1994 Sveti sedež kot kraljico Palestine določil za zavetnico reda. Druga naloga za člane reda pa je ohranitev in širjenje vere v Sveti deželi z darovanjem dobrodelnim katoliškim organizacijam, ki delujejo v Sveti deželi in podpirajo projekte latinskega patriarhata v Jeruzalemu. Eden izmed takšnih projektov je izgradnja in podpora 45 šol, ki bi okoli 19,000 dijakom nudile izobrazbo na osnovi krščanskih vrednot. S pomočjo darov reda so bile zgrajene številne cerkve, samostani in semenišča.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh