Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iračani si želijo edinosti doma, ne azila v tujini

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 01. 08. 2014 / 11:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iračani si želijo edinosti doma, ne azila v tujini

Iračani si želijo edinosti doma, ne azila v tujini

»'Ne potrebujemo nekoga, ki nas sprejme, ampak nekoga, ki nam bo pomagal, da ostanemo v domači deželi,« je deja lmelkitski katoliški patriarh, Gregorios III. Laham za libanonski spletni časopis.

Francija se je zavzela, da bo kristjane, ki bežijo iz Iraka, sprejela in jim ponudila azil. Po mnenju melkitskega katoliškega patriarha, Gregoriosa III. Lahama, je to napačen pristop k težavi. »'Ne potrebujemo nekoga, ki nas sprejme, ampak nekoga, ki nam bo pomagal, da ostanemo v domači deželi,« je dejal za libanonski spletni časopis Daily Star.

Po njegovem mnenju Evropa deli kristjane in muslimane, kar ga moti, saj si verniki želijo, da bi lahko skupaj sobivali v miru. »Vse, kar dela Evropa že 50 let, je razdeljevanje kristjanov in muslimanov,« je prepričan. »Evropa naj namesto tega raje pospešuje edinost med arabskimi državami in muslimani. To nazadnje pripomore tudi k 'edinosti med kristjani in muslimani. Radi bi bili v svoji domovini in kljub vsem težavam živeli ob naših muslimanskih bratih.« Gregorios III. Laham pa si želi, da bi mednarodna skupnost podpirala prebivalstvo na Bližnjem vzhodu v boju proti terorizmu in islamističnim skrajnežem. To se mu zdi pomembneje kot ponujati azil v tujih deželah, kjer bi živeli kot begunci in bili odvisni od pomoči in sočutja tujcev.

Podobno je dejal že pred dvema letoma, ko so se razvneli protesti zaradi spornega ameriškega filma o preroku Mohamedu ‘Nedolžnost muslimanov’. Kristjani v Siriji že 1.400 let živijo v sožitju s pripadniki islama ‘in to bomo nadaljevali tudi v prihodnje’.

Kristjani v Iraku težko izražajo svoja verska prepričanja. Če se nočejo spreobrniti i islam, jim grozi izselitev ali celo smrt. V sredo so v Rimu pri maši molili zanje, kar preganjani verniki cenijo in se zahvaljuje, vendar, kot je dejal prokurator melkitske grško katoliške Cerkve pri Svetem sedežu, p. Matanoius Haddad, potrebujejo tudi drugačno podporo, da bi lahko ostali v svoji domovini, kjer prebivajo že vse od binkošti.

Iz Sirije pa poročajo, da so bili ob bombandiranju ubiti trije ljudje, ko je bomba zadela cerkev. Na kraj, kjer se je to zgodilo, so posadili oljko in nanjo obesili napis Bog je ljubezen, s čimer želijo odgovoriti na nasilje, je namero pojasnil tamkajšnji duhovnik. Srečanje mladih, ki naj bi bilo konec tedna, so zaradi nemirov odpovedali.

Vir: Radio Ognjišče, arhiv Družine

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh