Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irak: repatriacija državljanov s poljsko-beloruske meje

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 15. 11. 2021 / 10:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2021 / 10:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Irak: repatriacija državljanov s poljsko-beloruske meje
Migranti na meji med Poljsko in Belorusijo FOTO: Vatican Media

Irak: repatriacija državljanov s poljsko-beloruske meje

Iraška vlada je sporočila, da ta četrtek pripravlja prvi repatriacijski let za svoje državljane, ujete na območju ob poljsko-beloruski meji, repatriacija pa bo po navedbah vladnih predstavnikov prostovoljna.

Tiskovni predstavnik iraškega zunanjega ministrstva Ahmed al Sahaf je po navedbah STA napovedal, da bo za vse, »ki se želijo prostovoljno vrniti v domovino, Irak prvi let iz Belorusije organiziral 18. novembra«. Koliko ljudi natančno se bo lahko v četrtek vkrcalo na let iz Minska v Bagdad, al Sahaf ni pojasnil, dejal pa je, da so zaenkrat na meji zabeležili 571 iraških državljanov, ki so se pripravljeni »prostovoljno« vrniti v domovino.

Za vse, ki se želijo prostovoljno vrniti v domovino, bo Irak prvi let iz Belorusije organiziral 18. novembra.

Na območju ob meji Belorusije z državami Evropske unije je ujetih več tisoč migrantov, večinoma iz nemirnih bližnjevzhodnih držav, mnogi med njimi iz avtonomne iraške pokrajine Kurdistan. Irak je že avgusta ustavil redno letalsko povezavo z Minskom, več kot teden dni sta že zaprti tudi beloruski diplomatski predstavništvi v Bagdadu in Erbilu, prestolnici Kurdistana. To je prihode Iračanov v Belorusijo zmanjšalo, toda po al Sahafovih besedah mnogi še vedno prihajajo z letali iz držav, kot so Turčija, Združeni arabski emirati, Katar in Egipt.

Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas naj bi danes odpotoval v Bagdad na pogovore o migrantski krizi, Turčija pa je že minuli petek kot prva država po Iraku sporočila, da se je odločila državljanom Sirije, Iraka in Jemna prepovedati vkrcanja na letala za Belorusijo. Lete v Minsk je v soboto ustavil tudi zasebni sirski letalski prevoznik Cham Wings Airlines.

Zahodne države beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenko obtožujejo namernega ustvarjanja migrantske krize na meji z Evropsko unijo.

Kot še spominjajo pri STA, zahodne države beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenko obtožujejo namernega ustvarjanja migrantske krize na meji z Evropsko unijo. V povračilo na sankcije, ki jih je proti Belorusiji uvedla unija, naj bi namreč pred meseci začel načrtno spodbujati in tudi organizirati prihode bližnjevzhodnih migrantov v svojo državo, ki jih po prihodu nato množično odvažajo do meje s Poljsko, pa tudi Litvo in Latvijo.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh