Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ostre razmere na meji med Poljsko in Belorusijo

Za vas piše:
T. M.
Objava: 10. 11. 2021 / 17:33
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2021 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ostre razmere na meji med Poljsko in Belorusijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Pexels.

Ostre razmere na meji med Poljsko in Belorusijo

Razmere na meji med Poljsko in Belorusijo se v zadnjih dneh močno zaostrujejo.

Dve veliki skupini migrantov sta po navedbah tujih medijev uspeli prebiti ograjo na meji med Poljsko in Belorusijo. Več deset ljudem je uspelo v bližini vasi Krynki in Bialowieza na severovzhodu Poljske porušiti ograjo in prečkati mejo, so v torek zvečer poročali poljski mediji. 

Nekatere migrante so odpeljali v Belorusijo, drugim je uspelo pobegniti. Na beloruski strani ostaja več sto migrantov. Beloruski obmejni organi so objavili več fotografij posameznikov, ki so se skušali prebiti čez žico. Šlo naj bi za pripadnike Kurdov, ki so jih že zdravstveno oskrbeli. Beloruska državna propaganda poljskim varnostnim silam očita nasilno ravnanje s prosilci za azil.

Odzvala sta se poljski premier in komisarka Združenih narodov za človekove pravice

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v zvezi z migrantsko krizo na mejah svoje države (in s tem Evropske unije) Belorusijo obtožil »državnega terorizma«.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je potrdil, da je na mizi znova več možnih sankcij proti Belorusiji. »Pokazati moramo močno enotnost, da bi lahko imeli vpliv in končali, kar se dogaja, saj to ni sprejemljivo.« Odprl je tudi vprašanje možnosti financiranja fizičnih pregrad na zunanji meji s strani EU. Kot je dejal, je glede na mnenje pravne službe Evropskega sveta to možno, odločitev o tem pa mora vendarle sprejeti Evropska komisija. 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sicer konec oktobra v Bruslju dejala, da EU ne bo financirala »bodeče žice in zidov« na svojih mejah, da bi s tem preprečila vstop migrantom. 

Migranti, večinoma iz bližnjevzhodnih držav, so že več dni ujeti na nikogaršnjem ozemlju na meji med Poljsko in Belorusijo.

Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je danes, 10. novembra, ocenila, da je migrantska kriza na poljsko-beloruski meji nevzdržna in da prosilci za azil ne bi smeli preživeti še ene noči na prostem in v nečloveških razmerah. Pozvala je k takojšnji rešitvi položaja.

»Zgrožena sem, da je veliko število migrantov in beguncev prepuščenih v obupnem položaju v temperaturah blizu ničle,« je dejala Bacheletova v sporočilu za javnost. »Pozivam vpletene države, da takoj naredijo korake za zmanjšanje napetosti in razrešijo nevzdržno situacijo v skladu s svojimi obveznostmi po humanitarnem pravu.« 

Visoka komisarka ZN za človekove pravice je tudi opozorila, da se po mednarodnem pravu nikomur ne bi smelo odreči pravice do iskanja azila. »Več ljudi je v zadnjih mesecih že tudi umrlo. Države v regiji ne morejo zgolj opazovati in dopuščati, da bi bilo izgubljenih še več življenj. Države imajo obvezo, da ščitijo pravico do življenja.«


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh