Zapri
Iskanje

Poljska psihiatrinja Wanda Poltawska obhaja sto let življenja

Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 11. 2021 / 11:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2021 / 11:51
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Poljska psihiatrinja Wanda Poltawska obhaja sto let življenja

Poljska psihiatrinja Wanda Poltawska obhaja sto let življenja
Poltawska si je več kot 50 let redno dopisovala s Karolom Wojtylo, poznejšim papežem Janezom Pavlom II. (1978-2005) FOTO: FB/wanda.poltawska21
Wanda Poltawska, poljska psihiatrinja, ki je preživela koncentracijsko taborišče, danes, 2. novembra 2021, obhaja stoti rojstni dan.

Poltawska si je več kot 50 let redno dopisovala s Karolom Wojtylo, poznejšim papežem Janezom Pavlom II. (1978-2005). Kot poroča spletni portal Vatican News, sta poljski papež in Poltawska drug drugega imenovala »sestra« in »brat«. Njuno dopisovanje, ki je trajalo vse do smrti Janeza Pavla II. leta 2005, je bilo vključeno tudi v beatifikacijski proces poljskega papeža. Ob njegovi smrti je bila Poltawska ena redkih zaupnih prijateljic, ki ga smela obiskati na smrtni postelji.

Poljski papež in Poltawska sta drug drugega v pismih imenovala »sestra« in »brat«.

Ko je Poltawska leta 1962 zbolela za rakom na debelem črevesu, se je Karol Wojtyla, takrat pomožni škof v Krakovu, iz Rima prek posebnega odposlanca pisno obrnil na italijanskega kapucina p. Pia in ga prosil, naj izrecno moli za njegovo prijateljico. Ta je ozdravela še pred operacijo; medicinskega pojasnila za njeno ozdravljenje ni bilo nikoli mogoče podati.

Poltawska je do vdora nemških sil leta 1939 obiskovala šolo v svojem rojstnem kraju Lublinu. Po zasedbi Poljske je kot članica skavtske skupine organizirala prepovedane dejavnosti, usmerjene proti Nemcem. Leta 1941 jo je prijel gestapo in jo za šest mesecev zaprl v ječo. Nato so jo odpeljali v koncentracijsko taborišče Ravensbrück, kjer je morala opravljati težko prisilno delo. Obenem so na njej in na številnih drugih taboriščnicah izvajali medicinske poskuse.

Wanda Poltawska (desno) z družino na obisku v Vatikanu FOTO: padrepio.it

Od leta 1947 je bila Poltawska poročena s krakovskim filozofom Andrzejem Poltawskim, ki je umrl oktobra lani, v zakonu so se jima rodile štiri hčere. Od leta 1951 je v Krakovu študirala medicino in psihologijo in leta 1964 pridobila doktorski naziv iz psihiatrije. Vse svoje delovno obdobje je bila dejavna v katoliških organizacijah na Poljskem, predvsem na področju pastoralne medicine. Leta 2008 ji je katoliška univerza v Lublinu podelila častni doktorat.

Janez Pavel II. na izletu v gorah FOTO: Vatican Media

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh