Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Postopek za beatifikacijo Janeza Pavla II. poteka nemoteno

Objava: 03. 06. 2009 / 08:59
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Postopek za beatifikacijo Janeza Pavla II. poteka nemoteno

Janez Pavel II. si je 55 let dopisoval s prijateljico iz mladosti

Kot je sporočila vatikanska Kongregacija za zadeve svetnikov, postopek za beatifikacijo Janeza Pavla II. poteka nemoteno. V Vatikanu so zanikali ugibanja italijanskega dnevnika ‘Avvenire’, da se bo postopek zavlekel zaradi na Poljskem nedavno objavljenih pisem, ki sta si jih 55 let pošiljala Karl Wojtyla in njegova prijateljica iz mladosti, poljska psihiatrinja Wanda Poltawska. O zavlačevanju bi lahko govorili, če bi že bil določen datum razglasitve, tega pa seveda še niso določili.

Danes 88-letna psihiatrinja je mladega duhovnika Karla Wojtylo spoznala leta 1950 na univerzi. Del njenega 55 let trajajočega dopisovanja s kasnejšim papežem je bil februarja na Poljskem izdan v knjižni obliki, zaradi česar so mediji v Italiji domnevali, da se bo postopek beatifikacije zavlekel. Pisma pa naj bi bila že dolgo v rokah pristojnih preiskovalnih komisij v Krakovu in Rimu, kjer so jih že preučili in arhivirali.

Wando Poltawsko, katoliško borko odporniškega gibanja, je leta 1941 prijel nemški Gestapo in šest mesecev je prebila zaprta v lublinškem gradu. Zatem so jo deportirali v koncentracijsko taborišče Ravensbrück, kjer je morala opravljati težko prisilno delo, obenem pa je bila ena izmed žrtev brutalnih poskusov nemških nacističnih zdravnikov. Marca 1943 se je s še nekaterimi sojetnicami uprla nadaljnim operacijam, za krajši čas uspešno, kasneje pa so jih nacisti zaprli v bunker in na njih na silo izvajali operacije. V začetku leta 1945 so mladim jetnicam sporočili, da bodo vse postrelili, vendar se je nekaterim, med njimi tudi Wandi Poltawski, uspelo rešiti.

Po vojni je študirala medicino in psihologijo. Strašljive dogodke v koncentracijskih taboriščih je opisala v knjigi z naslovom ‘In bojim se svojih sanj’, ki je izšla leta 1961.
Od prvih povojnih let je bila Wanda Poltawska prijateljsko povezana s Karolom Wojtylo. Ko je zbolela za rakom, se je Karol Wojtyla, takrat še krakovski nadškof, obrnil na patra Pia in ga prosil, naj moli za hudo bolno prijateljico. Wanda Poltawska je ozdravela, česar pa medicina ni znala pojasniti. Ko je bil Karol Wojtyla izvoljen za papeža, se je Poltawska s svojo družino preselila v Rim. Poletne dopuste je večkrat preživela v papeževi poletni rezidenci v Castel Gandolfu južno od Rima.

‘Delila sva si veliko zanimanj, pomembnih trenutkov, duhovnost in ljubezen do narave ... Od začetka sem vedela, da bo postal svetnik. Izžareval je notranjo luč, ki je ni mogel skriti,’ je dejala dolgoletna prijateljica svetniškega papeža.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh