Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iran: 10 dni dopusta za krščanske zapornike

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 12. 2021 / 11:25
Oznake: Družba, Religija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.12.2021 / 11:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iran: 10 dni dopusta za krščanske zapornike
Iranska zastava. FOTO: Vatican Media

Iran: 10 dni dopusta za krščanske zapornike

Predsednik iranskega sodišča je minuli konec tedna krščanskim zapornikom odobril desetdnevni dopust, da bodo praznične dneve lahko preživeli v krogu svojih družin.

Gre za redko potezo s strani iranske vlade v podporo manjšinski verski skupnosti, poroča spletni portal Vatican News. Golam Hosein Mohseni Ejei je vsem pristojnim v državi naročil, naj izdajo dovolilnice za vse zaprte kristjane, da lahko božično-novoletne praznike preživijo v krogu svojih domačih, so zapisali na spletni strani iranskega pravosodja Mizan Online.

Po navedbah iranskih medijev kristjani predstavljajo le en odstotek celotnega tamkajšnjega prebivalstva, ki šteje okoli 83 milijonov.

V Iranu ne poročajo, koliko krščanskih zapornikov je trenutno v tamkajšnjih zaporih in koliko jih bo dejansko izkoristilo nepričakovani dopust. Prav tako ni jasno, kdaj natančno se je 10-dnevni rok začel, pojasnili pa so, da so iz odloka izločeni vsi tisti zaporniki, ki so obsojeni zaradi ogrožanja javne varnosti, organiziranega kriminala, ugrabitev, oboroženih roparskih napadov in obsojeni na smrtno kazen. Po navedbah iranskih medijev kristjani predstavljajo le en odstotek celotnega tamkajšnjega prebivalstva, ki šteje okoli 83 milijonov, od tega pa jih večina pripada šiitskemu islamu.

Večina kristjanov v Iranu je Armencev, ki božič obhajajo po julijanskem koledarju, torej 6. januarja oz. 7. januarja. V tem času so nekatere trgovine v Teheranu in drugih večjih mestih praznično okrašene, med drugim postavljajo tudi božična drevesca, pred vhodi v trgovine pa ljudi pozdravljajo v božičke preoblečeni uslužbenci.

Iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej je ob muslimanskih praznikih že večkrat pomilostil zapornike ali pa omilil njihove kazni.

Iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej je ob muslimanskih praznikih že večkrat pomilostil zapornike ali pa omilil njihove kazni. Zelo redko pa se zgodi, da iranske oblasti takšne ukrepe sprejmejo za pripadnike krščanske manjšine.

Kupi v trgovini

Dolga pot odpuščanja
Medosebni odnosi
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh